Breaking News :

nothing found
29-09-2022

Mazreku: BKS-ja fokus kryesor do ta ketë pagesën e dëmeve

Advertisement

Fokusi kryesor i Byrosë Kosovare të Sigurimeve (BKS) për vitin 2021 do të jetë pagesa e dëmeve,  gjithashtu BKS pret që këtë vit të kalojë përfundimisht plotësim-ndryshimi i Ligjit për Automjete.

 

 

Ushtruesi i detyrës se drejtorit të BKS-së, Sami Mazreku në një intervistë për “Ekonomia Online”, ka deklaruar se për këtë vit presin të hyra financiare njëjtë si vitin 2020. “Për vitin 2021 kemi planifikuar që fokusi kryesor të jetë pagesa e dëmeve ku kemi bërë një rritje prej më shumë se 30%. Kurse sa i përket të hyrave sigurisht kemi planifikuar të jenë të njëjta me vitin 2020 sepse nuk e dimë se si do të përfundojë viti 2021. Sa i përket lehtësimeve kryesisht na nevojitet një përkrahje e madhe nga Ministria e Punëve të Brendshme dhe Infrastrukturës. E lehtësim e arritje të lehtësimit do ta quaja në rast se në pjesën e parë të vitit 2021 përfundimisht Kuvendi i Kosovës do ta ndryshojë Ligjin për automjete ku i bie që qytetarët nuk e kanë për obligim të paguajnë gjobat, tatimin në pronë dhe taksat komunale të cilat me një ankesë që kam dërguar te Avokati i Popullit po cilësohen si kundër Kushtetuese. Unë besoj që shumë shpejt edhe avokati i ri Naim Qalaj do ta rishikojë raportin dhe ai raport është pozitiv që kushtëzimet për automjete janë jo kushtetuese dhe me këtë rast roli im si drejtor përfundon sepse Ligji kalon në një formë tjetër”, u shpreh Mazreku.

“Dhe do të lobojmë që këto ndryshime të hiqen sa më shpejt dhe kemi kërkuar që edhe bartja e pronësisë brenda atij ligji të ndryshohet. Një person i cili e shet një veturë është i obliguar që taksat t’i paguajë prej fillimit. Po që nuk ndodh te pjesa e sigurimeve. Vetëm nëse kjo kalon impakti është mbi 15 milionë euro sepse ndikojnë që edhe numri i automjeteve të bie sepse kemi 150 mijë vetura të paregjistruara”, shtoi ai.

Duke treguar për sfidat që BKS-ja është ballafaquar gjatë periudhës se pandemisë, Mazreku theksoi se rënia e të hyrave ka qenë deri në -65 për qind.

 

 

“Viti 2020 sikurse për çdo biznes tjetër ka pasur paparashikimet e veta. Dhe si çdo biznes tjetër jemi ballafaquar me probleme të shumta sidomos sa i përket Byrosë Kosovare të Sigurimeve, sepse Byroja e shet një polisë kufitare. Dhe Kosova nuk është pjesë e kartonit të gjelbër. Si rrjedhojë e mos ardhjes së bashkatdhetarëve sigurisht që Byroja Kosovare ka pasur një ndryshim drastik sa i përket të hyrave sepse sipas të dhënave zyrtare që ne i kemi rëniet kanë qenë deri në – 65% dhe kanë vështirësuar edhe funksionimin e Byrosë dhe në anën tjetër ka pasur dëme dhe pagesa pothuajse njëjtë”, u shpreh ai.

Advertisement

Read Previous

Nga nesër kufizimi i lëvizjes në Shqipëri fillon nga ora 22:00

Read Next

 Shkruan Halit Naxhaku: U NDA  NGA  JETA EDHE  NJE  ATDHETAR