Ja cili ushqim mund të na mbroj nga Covid-19

Ndërsa hyjmë në sezonin e ftohjeve dhe gripit dhe mes kërcënimit të Covid-19 që ende shfaqet mbi ne, lakra turshi dhe ushqimet e fermentuara – turshiat, mund të na mbrojnë nga infeksioni, transmeton Darik-Radio.

Një studim lidhi konsumin e perimeve të fermentuara me një rrezik më të ulët të vdekjes nga Covid-19. Gastroenterologu dhe shkencëtari klinik Dr. Anthony Hobson shpjegon se zorra, organi më i madh imunitar, është në krye të luftës kundër baktereve dhe viruseve. “Ushqimet e fermentuara janë të pasura me baktere probiotike, të cilat përmirësojnë shëndetin e zorrëve dhe reagimin imunitar të trupit,” tha ai.

Nutricionistët kanë argumentuar gjatë që një dietë me bazë bimore mund të parandalojë sëmundjet kronike dhe madje të parandalojë ndërlikimet nga një sëmundje infektive.

Specialisti i mushkërive Dr. Jean Busquet i Universitetit të Montpellier në Francë beson se lakra turshi është shumë e efektshme në luftimin e COVID-19.

Një studim i botuar në revistën Clinical and Translational Allergy zbuloi se vendet në të cilat lakra e fermentuar ishte pjesë integrale e ushqimit njerëzor kishin dukshëm më pak vdekje nga sëmundja. Busque dhe ekipi i tij i studiuesve janë përqendruar kryesisht në vdekshmërinë në vendet evropiane, por gjithashtu kanë kthyer vëmendjen e tyre te Koreja e Jugut, ku kimchi është një pjesë e kuzhinës kombëtare.

Advertisement

Çelësi qëndron në mënyrën e ndërveprimit të koronavirusit me enzimën ACE2. Kjo proteinë ngjitet në qelizat e vendosura në sipërfaqen e mushkërive dhe fillon të formojë xhepa ose vrima të vogla në organ. SARS-CoV-2 me agresivitetin e tij ka aftësinë për të zhbllokuar receptorin ACE2 dhe për të hyrë në mushkëri. Ja se si fillon virusi – SARS-CoV-2 pushton mushkëritë dhe fillon të bëjë kopje.

Besohet se kur lakra turshi konsumohet në sasi të mëdha, zvogëlon nivelet e ACE2 në trup, gjë që në mënyrë efektive pengon hyrjen e virusit. Përveç kësaj, lakra turshi gjithashtu ka një përmbajtje të lartë të antioksidantëve, dhe kjo luan një rol të rëndësishëm në mbështetjen e sistemit imunitar.

Lakra Turshi 3gp mp4 mp3 flv indir

Advertisement
Advertisement

You May Also Like