Cilët janë frutat më të shëndetshme?

Që në moshë të vogël na mësohet se duhet të hamë fruta dhe perime që të jemi të fortë dhe të shëndetshëm. Ky është një nga rregullat që ne mësojmë për herë të parë si fëmijë dhe vazhdojmë të ndjekim me kalimin e kohës.

Të gjithë e dimë se sa të dobishëm janë frutat, të cilat na ofrojnë shumë lëndë ushqyese dhe vitamina të dobishme. Sidoqoftë, edhe midis frutave ka udhëheqës që ndryshojnë nga të tjerët për dobinë e tyre.

Shihni cilat janë frutat më të shëndetshëm në planet në galerinë tonë:

<p><strong>Грейпфрут</strong></p> <p>Освен че е чудесен източник на витамини и минерали, той е известен със способността си да подпомага отслабването и намалява инсулиновата резистентност. Също така е доказано, че яденето на грейпфрут намалява нивата на холестерола и помага за предотвратяване на камъни в бъбреците.</p>

Grejpfruti – Citroni

Përveç se është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminave dhe mineraleve, ai është i njohur për aftësinë e tij për të ndihmuar në humbjen e peshës dhe zvogëlimin e rezistencës ndaj insulinës. Ushqimi i grejpfrutit gjithashtu është treguar se ul nivelet e kolesterolit dhe ndihmon në parandalimin e gurëve në veshka.

<p><strong>Авокадо</strong></p> <p>Повечето плодове са с високо съдържание на въглехидрати, докато авокадото се състои главно от полезни мазнини. В него има олеинова и мононенаситена мазнини, както и калий, фибри и магнезий.</p>

Avokado

Shumica e frutave kanë shumë karbohidrate, ndërsa avokado përbëhet kryesisht nga yndyrna të shëndetshme. Përmban yndyrna oleike si dhe kalium, fibra dhe magnez.

<p><strong>Боровинки</strong></p> <p>Те имат впечатляващ хранителен профил и са особено богати на фибри, витамин С, витамин К и манган. Боровинките също имат изключително високо съдържание на антиоксиданти и са известни с мощното си въздействие върху имунната система.</p>

Boronicat

Ata kanë një profil ushqyes mbresëlënës dhe janë veçanërisht të pasura me fibra, vitaminë C, vitaminë K dhe mangan. Boronicat gjithashtu kanë një përmbajtje jashtëzakonisht të lartë të antioksidantëve dhe njihen për efektet e tyre të fuqishme në sistemin imunitar.

Advertisement

<p><strong>Ябълки</strong></p> <p>Ябълките са сред най-популярните плодове и освен това са изключително хранителни. Те съдържат голямо количество фибри, витамин С, калий и витамин К, също така осигуряват някои витамини от група В. Проучванията показват, че антиоксидантите в ябълките могат да подпомогнат здравето на сърцето и да намалят риска от диабет тип 2, рак и Алцхаймер.</p>

Mollë

Mollët janë ndër frutat më të njohura dhe gjithashtu janë jashtëzakonisht ushqyese. Ata janë të pasur me fibra, vitaminë C, kalium dhe vitaminë K, dhe gjithashtu sigurojnë disa vitamina B. Studimet tregojnë se antioksidantët në mollë mund të ndihmojnë shëndetin e zemrës dhe të zvogëlojnë rrezikun e diabetit të tipit 2, kancerit dhe Alzheimerit.

<p><strong>Нар</strong></p> <p>Нарът е сред най-здравословните плодове. Доказано е, че нивата му на антиоксиданти са три пъти по-високи от тези в зеления чай и червеното вино. Проучванията също така показват, че има противовъзпалително действие и може да помогне за намаляване на риска от рак.</p>

Shega

Shega është ndër frutat më të shëndetshëm. Nivelet e saj të antioksidantëve janë treguar të jenë tre herë më të larta se ato në çajin jeshil dhe verën e kuqe. Studimet tregojnë gjithashtu se ajo ka efekte anti-inflamatore dhe mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like