Breaking News :

nothing found
06-02-2023

Qëndrimi i Presidentit për Zonën Ekonomike Evropiane

Advertisement

Lidhur me çështjet në lidhje me deklaratën e Presidentit Pendarovski për anëtarësim të mundshëm në Zonën Ekonomike Evropiane, ne informojmë për sa vijon:

Në tetor të vitit 2019, kur u shty hapja e negociatave me BE-në për vendin tonë për shkak të miratimit të metodologjisë së re, në Bruksel, ideja e anëtarësimit alternativ për vendet e Ballkanit Perëndimor në Zonën Ekonomike Evropiane u shpërnda jozyrtarisht, natyrisht, pasi plotësoi kushtet e nevojshme.

 

 

Pozicioni i Presidentit Pendarovski atëherë dhe tani ishte se asnjë alternativë ndaj anëtarësimit nuk duhet të pranohet sepse anëtarësimi i plotë në BE do të thotë të jesh pjesë e tregut të përbashkët evropian.

Sidoqoftë, për të formuar një qëndrim të përbashkët shtetëror mbi idetë e paraqitura në Bruksel, Presidenti Pendarovski thirri një takim në 20 tetor 2019 të presidentëve të partive politike në pushtet dhe opozitës që kanë anëtarë të parlamentit.

 

 

Në takim u arrit një konsensus absolut dhe të gjithë liderët, përfshirë Presidentin e VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, mbështetën mendimin se Republika e Maqedonisë ka nevojë për anëtarësim në Bashkimin Evropian, dhe jo pjesëmarrje në forma alternative të bashkëpunimit me BE, sepse përveç integrimit ekonomik, vendit i duhet edhe integrimi politik dhe miratimi i standardeve dhe vlerave demokratike – sundimi i ligjit, një gjyqësor dhe media e pavarur, të drejtat dhe liritë e njeriut.

 

 

Në atë drejtim, të gjithë të pranishmit arritën në përfundimin se alternativat nuk duhet të konsiderohen fare, por vendi duhet të vazhdojë me një ritëm të përshpejtuar për të arritur qëllimin strategjik – anëtarësimin e plotë në Bashkimin Evropian, tha zyra e Presidentit Stevo Pendarovski.

Advertisement

Read Previous

Mposhti Covid-19 për 5 ditë/ 105 vjeçarja turke kishte edhe sëmundje të tjera kronike

Read Next

Polici qëll*on për vde*kje 25-vjeçarin