“Për disa vite, Covid-19 mund të bëhet si ftohja e zakonshme”

Që nga fillimi i pandemisë, shkencëtarët kanë supozuar se koronavirusi mund të shkojë përfundimisht në rrugën e koronavirusëve të tjerë që prekin njerëzit dhe të bashkohet me përzierjen e viruseve që shkaktojnë ftohjen e zakonshme. Një studim i botuar të martën, tregon se si mund të ndodhë kjo dhe se si vaksinimi masiv mund të ndikojë në atë cikël natyror.

“Ky tranzicion mund të zgjasë nga disa vjet në disa dekada në varësi të shpejtësisë së përhapjes së patogjenit”, raporton Jennie Lavine, studiuese në Universitetin Emory dhe kolegët e saj, në revistën Science.

Pandemia aktuale është kaq vdekjeprurëse sepse është një virus i ri që prek njerëzit që nuk kanë imunitet ndaj saj. Godet më rëndë të moshuarit sepse trupat e tyre nuk janë mësuar të luftojnë viruse të reja në të njëjtën mënyrë siç janë trupat e fëmijëve, thanë studiuesit. Por është e ngjashme me katër koronavirusë të tjerë që shkaktojnë simptoma jo më të rënda sesa ftohja e zakonshme në shumicën e njerëzve. Pasi të ketë qarkulluar për një kohë, koronavirusi aktual mund të bëjë të njëjtën gjë, thanë ata.

Advertisement

Studimet e përgjigjes imune të trupit tregojnë se imuniteti që mund të bllokojë plotësisht infeksionin “zbehet shpejt”, shkruajnë ata. Por njerëzit do të kishin imunitet të mbetur që mbron nga sëmundjet e rënda.Nëse virusi fillon të qarkullojë lirshëm kudo, ai do të bëhej endemik, ose i ngulitur përgjithmonë në popullatë. “Sapo të arrihet faza endemike dhe ekspozimi primar të jetë në fëmijëri, CoV-2 mund të mos jetë më virulent sesa ftohja e zakonshme”, hipotetizuan Lavine dhe kolegët e saj.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like