• 26-07-2021

Kontrollimi i qe*lizave ne*rvore me anë të dritës hap rrugë të reja për studimin e trurit

Disa zbulime të mëdha shkencore nuk zbulohen në të vërtetë. Ato huazohen. Kjo është ajo që ndodhi kur shkencëtarët morën pro*teina nga një huadhënës “i pamundur”: algat jeshile.

Qe*lizat e specieve të algave Chlamydomonas reinhardtii janë “zbukuruar” me pro*teina që mund të ndiejnë dritën. Kjo aftësi, e vërejtur për herë të parë në vitin 2002, tërhoqi shpejt vëmendjen e shkencëtarëve të trurit. Një pro*teinë që ndien dritën premtoi fuqinë për të kontrolluar neu*ronet – qe*lizat nervore të trurit, duke siguruar një mënyrë për t’i nd*ezur dhe fikur, pikërisht në vendin dhe kohën e duhur.

Qe*lizat ne*rvore të krijuara gje*netikisht për të prodhuar pro*teina algale bëhen “kukulla” të kontrolluara nga drita. Një shkreptim drite mund të nxisë një ne*uron të qetë të nd*ezë sinjalet ose të detyrojë një neu*ron aktiv të heshtë.

Read Previous

Ndërron jetë Molla Mahmudi nga Tetova

Read Next

Jep dorëheqje trajneri i Maqedonisë

%d bloggers like this: