Breaking News :

nothing found
11-06-2023

Zaev: Ndryshimet në ligjet për pasaportat dhe letërnjoftimet vlejnë për të gjithë

Advertisement

Ndryshimet në ligjet për pasaportat dhe letërnjoftimet janë në përputhje me Kushtetutën, ku shkruhet emri kushtetues i shtetit. Për të qenë më të qartë, ligjet në vendin tonë në fushën e përkatësisë etnike dhe përdorimit të gjuhëve janë të qarta dhe nuk është më një opsion në ligjet e reja, nëse qytetari do t’u kërkojë komuniteteve më të vogla etnike të kenë një pasaportë ose letërnjoftim në gjuhën e tyre apo jo, por është padyshim ligji dhe vlen për të gjithë.

Kjo është përgjigja nga kryeministri Zoran Zaev në pyetjen e gazetarëve në lidhje me ndryshimet e propozuara në ligjet për pasaportat dhe letërnjoftimet, nëse ndryshimet do të zbatohen për të gjithë qytetarët ose vetëm për ata që e kërkojnë atë dhe nëse përkatësia etnike do të vendoset dhe do të zbatohet për të gjithë ose vetëm për ata që e kërkojnë atë.

“Sapo qytetari të jetë nga bashkësia etnike shqiptare, turke, vllahe, etj … nëse ai kërkon në gjuhën e tij, ai do të marrë dokumentin e udhëtimit në gjuhën e tij. Këto janë ndryshimet”, deklaroi Zaev në konferencën e sotme për shtyp.

Lidhur me pozicionin politik për këtë çështje, Zaev theksoi se ata tashmë janë deklaruar që nga ndryshimet kushtetuese dhe, siç tha ai, ne qëndrojmë prapa kësaj.

“Padyshim, MPB-ja bën parashikime se sa do t’i kushtojë shtetit, cilat janë hapat dhe procedurat që të mund të vendosim në mbështetje të zgjidhjeve ligjore, ku mund të munden qytetarët e bashkësive më të vogla etnike, në këtë rast nga komuniteti etnik shqiptar duhet të shkruhet edhe përkatësia etnike. Këtu kemi një marrëveshje sepse është shkruar ajo maqedonase dhe ne patjetër që nuk kemi ndonjë dilemë në atë pjesë”, tha Zaev.

Ai shtoi se ato janë shpjeguar, janë konsultuar me partnerët, BE-në dhe të gjithë palët e interesuar dhe kjo është absolutisht, siç tha ai, në frymën e lirisë së zgjedhjes, ne jemi vend multietnik.

“Bëjmë dallimin mes shtetësisë me përkatësisë etnike. Shtetësia mbetet ashtu siç përcaktohet nga ligjet dhe Marrëveshja e Prespës, është maqedonase- qytetarëve të Republikës së Maqedonisë të Veriut”, tha Zaev. /tv21

Advertisement

Read Previous

Trump: Do të kthehem, shihemi së shpejti

Read Next

Dy doktorët shqiptar që shërojnë zemrat e gjermanëve