Breaking News :

nothing found
09-08-2022

Von der Leyen: BE do të ketë qasje në 400 milion doza deri në qershor

Advertisement

BE do të ketë akses në rreth 400 milion doza vaksinash COVID-19 deri në fund të Qershorit, u ka thënë Ursula von der Leyen eurodeputetëve.

Kjo do të thotë nëse nuk merren vaksina të tjera ndërkohë, do të ketë doza të mjaftueshme për të inokuluar më pak se gjysmën e 447 milion banorëve të BE-së. Vaksinat e aprovuara deri më tani në BE kërkojnë dy doza për mbrojtje të plotë.

Presidenti i Komisionit Europian, i cili ka qenë i kritikuar për shpërndarjen e ngadaltë të BE, u tha eurodeputetëve se do të kishte rreth 100 milion doza të vëna në dispozicion në tremujorin e parë të këtij viti, të ndjekur nga 300 milion në tre muajt në vijim.

Ajo u tha atyre se shifra e dozave të pritshme nuk ishte “e mjaftueshme” dhe paralajmëroi për një “rrugë me pengesa” përpara.

“Ne do të kemi në tremujorin e parë, rreth 100 milion doza që janë dorëzuar; janë 18 milion në janar; 33 milion në shkurt dhe 55 milion në mars,” tha ajo. “Kjo nuk është e mjaftueshme por ne po synojmë 300 milion vaksina të paktën në tremujorin e dytë.

“Dhe unë e di që ka shumë vështirësi tani; është një rrugë me pengesa, është e vështirë dhe ka shumë probleme për t’u zgjidhur.

Fushata e vaksinimit të BE-së filloi më vonë se ajo e MB dhe SHBA-së dhe është goditur javët e fundit nga vonesat për shkak të Pfizer / BioNTech dhe AstraZeneca që ulin dërgesat për të përmirësuar aftësitë prodhuese.

Pfizer / BioNTech që nga ajo kohë kanë njoftuar se ata do të respektojnë detyrimet e tyre kontraktuale për tremujorin e parë dhe do të rrisin dërgesat e tyre në tremujorin e dytë me 75 milion doza.

Mosmarrëveshja me AstraZeneca, e cila pa bllokun që kërcënonte shkurtimisht për të futur kontrolle eksporti nga Irlanda Veriore në MB në shkelje të një traktati Brexit, ka çuar në ndërmarrjen Britanike-Suedeze që njofton se do të merrte dërgesat në tremujorin e parë me nëntë milion doza.

Kjo do të çojë numrin e përgjithshëm të dozave të dorëzuara nga kompania në tre muajt e parë të vitit në rreth 40 milion, gjysma e asaj që ishte rënë dakord fillimisht.

Komisioni ka në plan që 70 përqind e popullsisë së rritur të bllokut të vaksinohen deri në fund të verës.

Me gati 85 përqind ose rreth 379.5 milion banorë të popullsisë së BE të moshës 15 e lart, arritja e këtij synimi do të kërkonte deri në 759 milion doza para fundit të gushtit.

Von der Leyen përsëriti këtë synim në fillim të kësaj jave në një intervistë me disa gazeta europiane.

“Ne jemi në fillim të fushatës së vaksinimit,” tha ajo. “Po, kishte probleme në fillim, por të gjitha këto duhet të shihen si një maratonë në të cilën ne ende nuk kemi filluar sprintin e parë. Unë kam besim, do të arrijmë atje.”

SCAN

Advertisement

Read Previous

Në Gjermani, vaksina do të jetë parakusht për të marrë pjesë në koncerte

Read Next

E BUJSHME! Varane do të largohet këtë verë