Spasovski: Ballkani në BE më lehtë do ta mbrojë Evropën nga krimi

Më lehtë do ta mbrojmë Evropën nga krimi nëse bëhemi pjesë e BE-së dhe pozita jonë është e qartë: ne jemi në rrugën evropiane dhe me këtë rast jemi të qëndrueshëm, thotë ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski në një intervistë për gazetën sllovene “Delo”.

“Shumica e qytetarëve dëshirojnë të hyjmë në BE, i gjithë rajoni nuk ka asnjë alternativë sa i përket anëtarësimit në BE. Ne do të bëjmë gjithçka për të arritur qëllimin dhe për të filluar negociatat me BE-në. Shpresoj se do të ketë një zhvendosje përpara fillimit të presidencës sllovene të Këshillit të BE-së”, thekson Spaovski.

Ai thekson se krimi dhe korrupsioni nuk ekzistojnë vetëm në Ballkan dhe se kjo nuk është diçka që është e panjohur në vendet perëndimore.

“U krijua një perceptim se tek ne ka shumë më shumë krim dhe korrupsion sesa gjetkë, dhe detyra jonë është ta ndryshojmë atë përshtypje. Ne jemi të përkushtuar kryesisht në reformën legjislative, e cila është e mirë. Por pyetja kryesore është se si të reformojmë mendjen dhe vlerat, në mënyrë që të ndalojmë së kërkuari boshllëqe në ligje. Nëse kemi sukses në atë, gjithçka tjetër do të jetë më e lehtë”, theksoi Spasovski.

Ai më tej thekson se përshtypja është e saktë se rruga e migrantëve në Ballkan është e mbingarkuar këtë vit, duke shtuar se në katër muajt e parë të këtij viti kishte 17.2 përqind më pak përpjekje për të hyrë ilegalisht në Maqedoninë Veriore sesa në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Në konstatimin se kriminelët nga vende të ndryshme janë shumë më të lehtë për t’u kuptuar sesa politikanët, Spasovski përgjigjet se strukturat kriminale janë gjithmonë një hap përpara shtetit, sepse ato bashkojnë interesin.

“Nga ana tjetër, është gjithashtu e vërtetë që në politikë nuk ka dashuri të përjetshme, por vetëm interes të përjetshëm, por me kriminelët është gjithmonë në vendin e parë. Ata bëjnë gjithçka për ta tejkaluar shtetin.

Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme se si do të lidhen institucionet e vendeve të ndryshme dhe si do të qëndrojnë në rrugën e shoqatave kriminale, për të cilat kufijtë nuk janë pengesë. Pavarësisht nëse është krim i organizuar, trafik njerëzor, migrim i paligjshëm, trafik droge dhe kështu me radhë”, thekson Spasovski.

Ai vlerëson se Ballkani, me pozicionin e tij gjeostrategjik, është gjithashtu tërheqës për kriminelët, gjë që shkakton probleme të mëdha dhe kjo është arsyeja pse çdo iniciativë për lidhje rajonale në luftën kundër krimit të organizuar dhe shkëmbimin e shpejtë të informacionit midis vendeve është e rëndësishme.

Duke folur për format e reja të krimit kundër fëmijëve, të cilat u përhapën gjerësisht gjatë epidemisë, kur fëmijët kaluan shumë kohë para kompjuterëve dhe internetit, Spasovski theksoi se shtetet duhet t’i përgjigjen në mënyrë adekuate këtyre “krimeve të ndyra kundër të rinjve”.

Ai theksoi se shoqëritë duhet vazhdimisht të kërkojnë zgjidhje që do të ofrojnë një përgjigje të përshtatshme për kriminelët, dhe në të njëjtën kohë të mbrojnë të drejtat dhe liritë e njeriut.

Lidhur me masat e marra kundër Kovid-19, Spaasovski theksoi se ishte i kënaqur me reagimin e qytetarëve ndaj masave relativisht të rrepta, duke shtuar se të dhënat statistikore treguan se më shumë se 98 përqind e njerëzve i respektojnë masat dhe nuk mund të ketë rezistencë më të madhe ndjehet mes njerëzve./Zhurnal

Read Previous

Qytetarët, ankesa për mungesën e pasaportave

Read Next

Kushtet për të udhëtuar jashtë vendit po lehtësohen

%d bloggers like this: