Si të dallojmë virusin Covid19 nga virusët e tjerë

Një nga problemet që hasin mjekët në diagnostikimin dhe trajtimin e pacientëve të infektuar me virusin KOVID-19 është se shkakton shumë simptoma që janë karakteristikë e sëmundjeve të tjera.

Ethet, kolla e thatë dhe dhimbja e kokës mund të shoqërohen me alergji, grip ose ftohje. Nauze, të vjella dhe diarre janë simptoma të zakonshme të virusit të stomakut. Si atëherë mund ta zbulojmë shkakun e problemit dhe të dimë nëse kemi virus Covid apo stomak?

 

Këto dy sëmundje transmetohen në mënyra të ndryshme. Virusi i zorrëve transmetohet përmes ushqimit të ndotur ose ujit, si dhe kontaktit të drejtpërdrejtë me një person të infektuar. Virusi shoqërohet me diarre, të vjella, ngërçe dhe dhimbje barku, ethe dhe dhimbje koke, dhe të gjitha këto shqetësime zakonisht zhduken pas 5-7 ditësh pa trajtim. Importantshtë e rëndësishme të mos dehidroheni gjatë sëmundjes, pasi sasi të mëdha uji humbasin gjatë diarresë dhe të vjellave.

KOVID-19 apo virusi i stomakut?

 

KOVID-19 përhapet me pika dhe shoqërohet shpesh me kollë, ethe, dhimbje fyti, dhimbje koke, gulçim, dhimbje trupi ose muskujsh, lodhje. Përveç kësaj, shqisa e nuhatjes ose shijes shpesh humbet dhe ndodhin të vjella, të përziera dhe diarre.

Advertisement

Për të përcaktuar nëse keni një virus të stomakut ose KOVID-19, mjekët rekomandojnë që t’i kushtoni vëmendje simptomave të mësipërme të frymëmarrjes dhe humbjes së shijes dhe erës. Ata janë ata që dallojnë gastroenteritin nga virusi KOVID-19. Këshillë se është një koronavirus, jo një virus stomaku, dhimbje gjoksi dhe kollë, si dhe paaftësia për të ndjerë shijen dhe erën. Megjithëse këto simptoma nuk ndodhin te të gjithë njerëzit me virusin KOVID-19, ato nuk shoqërohen pothuajse asnjëherë nga virusi i stomakut.

Nëse keni qenë në kontakt me dikë që ka KOVID-19, mënyra më e mirë për të bërë një diagnozë është të bëni një test koronavirus.

Како да разликувате Ковид-19 од стомачен вирус?

Advertisement
Advertisement

You May Also Like