• 16-05-2021

“Shvercerët” e barërave rrjepin qytetarët në nevojë

Kërkesa dhe lutje në rrjetet sociale për barërat Remedisivir dhe Favipiravir apo Favicovir.  Janë dy barërat që kërkohen më së shumti në barnatoret në Maqedoninë Veriore, Kosovë dhe Shqipëri, raporton NMK-Post. Këto kërkesa zakonishtë përveç barnatoreve janë prezente në rrjetet sociale ku qytetarët tentojnë të blejnë medikamentet që për momentin janë më efikase. Statuse të tilla hasen në shumë grupe në rrjetet sociale facebook dhe instagram, sidomos në ato ku diskutohet mbi Covid-19:

“Ju lutem, a ka dikush  Remedisivir? Është e nevojshme urgjentisht! ”

 

“Dikush në grup tha që kishte një tepricë të Remedisivir, a është akoma atje?” Urgjentisht e nevojshme për një person të shtruar në spital më 8 shtator!!”. “Një paketë  Remedisivir dhe Favipiravir apo Favicovir, vij e marrë në cilin do qytetet. Ju lutem urgjent”

 

Statusi me përmbajtje të tillë ndahet pothuajse çdo ditë në Internet. Pacientët e infektuar me Covid 19 dhe të afërmit e tyre të ngushtë në panik kërkojnë ndihmë për të marrë një ilaç që nuk është i disponueshëm në treg. Kanalet e paligjshme jashtë vendit sigurojnë barna që besohet se ndihmojnë në luftimin e Covid19.  Çmimet janë të ndryshme, varësisht nga sasitë që ndodhen në treg.

“Isha në gjendje të keqe nga kovidiumi, i shtruar në Klinikë për 10 ditë. Më rekomanduan ilaçin Remedisivir, e bleva nga Kosova dhe nuk është aspak i lirë. Pasi kam marrë gjashtë ampula tashmë ndihem më mirë. Më kanë mbetur katër ampula nëse dikush dëshiron t’i blejë, sepse kam ndërmend t’i kthej tek personi nga i cili janë blerë në Kosovë. “Kontaktoni me mua nëse dikush është i interesuar”, shkruajti në Facebook një qytetar i infektuar me Covid 19.

 

Por autoritetet paralajmërojnë – ilaçet “Remedisivir” dhe “Favipiravir” nuk janë provuar në trajtimin e Covid 19. Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce bën thirrje që ilaçet të merren në konsultë dhe me rekomandimin e mjekëve të familjes.

“Asnjëra prej ilaçeve nuk është provuar të ndihmojë në mënyrë specifike me këtë sëmundje. “Këto janë ilaçe që janë provuar se ndihmojnë me disa sëmundje të tjera, kështu që ne nuk mund të përshkruajmë barna që nuk ndihmojnë për një diagnozë specifike”, tha Filipce.

Mjekët nga Klinika e Toksikologjisë pajtohen se rrjetet sociale janë bërë një platformë për ndarjen e terapive për trajtimin dhe parandalimin nga Covid 19. Dr. Andon Chibishev paralajmëron se përdorimi i barnave dhe vitaminave më vete mund të përfundojë fatalisht ose me pasoja të qëndrueshme për shëndetin e qytetarëve.

 

“Vitamina D, e cila rekomandohet gjithashtu në disa doza enorme, mund të shkaktojë probleme shumë serioze shëndetësore sepse merr pjesë në shumë procese metabolike dhe rregullon ose stimulon punën e disa organeve vitale në trup dhe disa gjëndrave endokrine. “Unë jam shumë i kujdesshëm, i nxis ata të mos e marrin vetë pa u konsultuar me ekspertë,” tha Dr. Chibishev, raporton TV-Alfa.

Javën e kaluar, Agjencia e Barnave miratoi përdorimin e ilaçit Favipiravir në Maqedoni, por epidemiologët përcaktuan se ai mund të përdoret vetëm gjatë trajtimit spitalor dhe nën mbikëqyrjen e specialistëve. Prindërit sqaruan gjithashtu se nuk kanë marrë udhëzime për të përshkruar këtë ilaç antiviral për pacientët.

Sidoqoftë, “Favira” u gjet në sirtarët e disa farmacive. Shumat që mund të blihen variojnë nga 4300 deri në 5100 denarë.

Read Previous

Shihni si Covid 19 ka zbrazur qytetët e Turqisë (FOTO)

Read Next

Arrestohen dy persona nga fshati Çiflik për posedim ar*mësh pa leje

%d bloggers like this: