Gjermania fillon ta aplikoj – Katër ditë punë në javë – pesë ditë pagesë

Estimated read time 5 min read

Katër ditë punë në javë – pesë ditë me pagesë

Më pak punë për të njëjtën pagesë, më shumë lumturi dhe produktivitet më të lartë – ajo që tingëllon si një përrallë, do të testohet nga 45 kompani në Gjermani nga fillimi i shkurtit. Ata fillojnë me një javë pune katër ditore.

45 kompani në Gjermani do të kenë një provë katër-ditore nga shkurti

Fillon në shkurt: 45 kompani dhe organizata në Gjermani do të prezantojnë një javë pune katërditore për një periudhë gjashtëmujore. Punonjësit marrin pagën e tyre të plotë, edhe pse kalojnë dukshëm më pak kohë në zyrë (ose duke punuar nga shtëpia). E gjithë puna u iniciua nga kompania konsulente Intrapreneur, e cila punon me organizatën jofitimprurëse 4 Day Week Global (4DWG).

Por si duhet të funksionojë kjo, veçanërisht kur kaq shumë kompani në Gjermani po vuajnë nga mungesa e punëtorëve të kualifikuar? A nuk do të ishte më mirë të punoni më shumë sesa më pak?

Mbrojtësit e kësaj ideje thonë: Java katërditore do të ndihmonte pikërisht në mungesën e punëtorëve të kualifikuar, ndër të tjera, sepse rrit produktivitetin e punonjësve. Argumenti vazhdon: Ata që punojnë katër ditë në vend të pesë janë më të motivuar dhe për këtë arsye më produktivë. Përveç kësaj, kjo mund të sjellë në punë njerëz që nuk janë gati të punojnë për pesë ditë. Do të reduktonte mungesën e punëtorëve të kualifikuar.

Java katërditore tashmë është testuar në praktikë. Që nga viti 2019, organizata 4DWG ka drejtuar programe të tilla pilot në Mbretërinë e Bashkuar, Afrikën e Jugut, Australi, Irlandë dhe SHBA, për shembull. Më shumë se 500 kompani morën pjesë, sipas kësaj organizate joqeveritare (OJQ). Rezultatet duket se konfirmojnë shpresat për efekte pozitive.

zyra e punës në zyrë
Kompanitë që tani marrin pjesë në projektin e testimit të javës së punës katër-ditore në Gjermani u nënshkruan për të disa ditë më parë.
Britania e Madhe duket se ka qenë e suksesshme
Për shembull, Britania e Madhe. Atje, 2900 punonjës u përfshinë në eksperimentin katërditor të javës së punës. Ata ishin të punësuar në sektorin financiar, IT dhe sektorin e ndërtimit, në tregtinë online, studiot e animacionit, në kioska marketingu apo ushqime të shpejta.

Sipas studiuesve nga Kembrixhi dhe Bostoni, ditët e tyre të sëmundjes u reduktuan me rreth dy të tretat dhe pothuajse 40 për qind thanë se ndjeheshin më pak të stresuar pas eksperimentit se më parë. Gjithashtu, numri i të punësuarve që kanë dhënë dorëheqje është ulur me 57 për qind. Por mbi të gjitha, studiuesit panë një rritje mesatare të shitjeve prej rreth 1.4 për qind. 56 nga 61 kompani pjesëmarrëse deklaruan se duan të ruajnë javën katërditore të punës edhe pas përfundimit të fazës së testimit.

Jo të gjithë duan të punojnë më pak
A do t’i shikojnë gjermanët tani me zili punonjësit që përfitojnë nga projekti i testimit? Jo domosdoshmërisht, tregoi hulumtimi i fondacionit Hans Beckler, i cili është afër sindikatave. Prandaj, gati tre të katërtat e punonjësve me kohë të plotë do të preferonin një javë katër-ditore me të njëjtën pagë. Tetë për qind mendojnë se një javë katër-ditore është e mirë, edhe me paga të reduktuara. Por 17 për qind refuzojnë orët më të shkurtra të punës.

Advertisement

Studimet pilot të javës katërditore të punës nuk janë domethënëse
Kompanitë që tani marrin pjesë në projektin e testimit të javës së punës katër-ditore në Gjermani u regjistruan për të disa muaj më parë. Dhe pikërisht këtu fillon problemi, thotë eksperti i tregut të punës Enzo Weber, i cili është kritik ndaj rezultateve të projekteve të mëparshme pilot. Ai kryen kërkime në Universitetin e Regensburgut dhe Institutin për Kërkime mbi Tregun e Punës dhe Profesionet.

Për projekte të tilla aplikojnë vetëm kompanitë për të cilat java katërditore e punës është pozitive. Prandaj, ato nuk përfaqësojnë një seksion tërthor përfaqësues të ekonomisë. Përveç kësaj, me katër ditë punë jo vetëm që do të shkurtohej orari, por do të ndryshonin edhe proceset dhe organizimi. Nëse ka një rritje të produktivitetit më pas, kjo nuk është domosdoshmërisht e lidhur shkakësore me orët më të shkurtra të punës, thotë Weber.

Rezultatet pozitive janë gjithashtu të dyshimta për faktin se shkurtimi i ditës së punës me gjasë do të rezultonte në intensifikimin e punës, sipas Weber. Elementet sociale, komunikuese dhe krijuese bien në plan të dytë. “Kompanitë zakonisht nuk i ndjejnë efektet menjëherë, por në afat të mesëm.” Dhe studimet janë projektuar të zgjasin vetëm gjashtë muaj.

Dyshime për rritjen e produktivitetit
Holger Schäfer i Institutit për Ekonominë Gjermane (IV Këln), i cili është afër punëdhënësve, beson gjithashtu se një javë katër-ditore e prezantuar në të gjithë Gjermaninë do të ishte kundërproduktive. “Çfarë mund të duket e arsyeshme nga pikëpamja mikroekonomike – për shembull, nëse punëtorët e paktë mund të rekrutohen nga

Advertisement
Advertisement

You May Also Like