Breaking News :

nothing found
01-04-2023

FDA ka autorizuar vaksinën Pfizer dhe BioNTech Covid-19 për përdorim urgjent

Advertisement

CNN – Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka autorizuar vaksinën e parë Covid-19 për përdorim urgjent në Shtetet e Bashkuara. Miliona doza të vaksinës së koronavirusit Pfizer dhe BioNTech, e cila është zbuluar të jetë efektive 95%, do të transportohen së shpejti në të gjithë vendin në mënyrë që vaksinimet të fillojnë brenda ditësh.

Një autorizim i përdorimit emergjent nënkupton atë që sugjeron emri i tij: një produkt mjekësor merr autorizim të veçantë nga FDA për t’u përdorur gjatë një emergjence – por nuk ka miratim të plotë. Pfizer duhet të paraqesë një kërkesë të veçantë që vaksina e saj të licencohet plotësisht nga FDA.
Dr. Fauci shpjegon rëndësinë e procesit të aprovimit të vaksinave
Dr. Fauci shpjegon rëndësinë e procesit të aprovimit të vaksinave 02:19
“Autorizimi i FDA për përdorimin emergjent të vaksinës së parë COVID-19 është një moment historik në luftimin e kësaj pandemie shkatërruese që ka prekur kaq shumë familje në Shtetet e Bashkuara dhe në botë”, tha Komisioneri i FDA Dr. Stephen Hahn në një deklaratë mbi E premte
“Veprimi i sotëm ndjek një proces rishikimi të hapur dhe transparent që përfshinte kontributin nga ekspertë të pavarur shkencorë dhe të shëndetit publik dhe një vlerësim të plotë nga shkencëtarët e karrierës së agjencisë për të siguruar që kjo vaksinë të përmbushte standardet rigoroze, shkencore të FDA-së për sigurinë, efektivitetin dhe cilësinë e prodhimit të nevojshme për të mbështetur autorizimi i përdorimit emergjent.
“Puna e palodhshme për të zhvilluar një vaksinë të re për të parandaluar këtë sëmundje të re, serioze dhe kërcënuese për jetën në një afat të shpejtë pas shfaqjes së saj është një dëshmi e vërtetë e inovacionit shkencor dhe bashkëpunimit publik-privat në të gjithë botën”./cnn

 

Advertisement

Read Previous

Ulet numri i thirrjeve në urgjencë të Tetovës

Read Next

Eskavatori prek telat e korrentit, ndërron jetë 55-vjeçari