Breaking News :

nothing found
06-02-2023

Borisov: Është i mundur kompromisi, por duhet të njihet edhe historia

Advertisement

Vendi i vetëm që dëshiron fillimin e negociatave qasëse të Maqedonisë së Veriut me BE-në më shumë se Gjermani është Bullgaria, ka thënë në intervistë për gazetën gjermane Frankurter Algemeine Zeitung, kryeministri bullgar, Bojko Borisov. Ai vlerëson se problemi më i madh është pretendimi për ekzistimin e pakicës maqedonase në Bullgari, ndërsa maqedonasit i vlerëson për bullgar të konvertuar.

“Për mua ishte befasi e madhe rezoluta e fundit e Parlamentit Evropian për Bullgarinë në të cilën ishte hapur tema për gjoja pakicën maqedonase në Bullgari. Në Bullgari nuk ka pakicë maqedonase. Për herë të parë dëgjova se diçka e tillë ekziston në atë rezolutë. Ndërsa ajo që socialistët bullgar në Parlamentin Evropian votuan për rezolutën, tregon se ata mendojnë se një pakicë e tillë jeton te ne. Në vend se të kemi debat pozitiv për rrugën evropiane të Maqedonisë së Veriut, tani imponohet një debat plotësisht i ndryshëm. Duhet të them se një zhvillim i këtillë më shkaktoi shqetësim të madh”, tha Borisov.

Borisov deklaroi se është e mundur të arrihet kompromis, por duhet të njihet historia. “Është i mundur kompromis. Unë i investoj të gjitha forcat në atë. Bëjmë gjithçka që mundemi që komisioni ynë bilateral të gjej kompromis. Çdoherë kam thënë se ardhmëria është e rëndësishme. Por, duhet të njihet edhe historia. Komunistët bullgar edhe nga Moska staliniste internacionalja e kontrolluar komuniste pas Luftës së Dytë Botërore, dëshironin që për arsye ideologjike bullgarët në Maqedoni t’i shndërronin me forcë në maqedonas. Bullgarët e atjeshëm ishin të detyruar të thirren maqedonas. Përderisa gjatë procesit të qasjes drejt BE-së shfaqen paraqitje të gabuara dhe unë nuk reagoj, kundërshtarët e mi politik do të thonë: Borisov e shet historinë bullgare dhe lëshon pe para presionit të partnerëve evropian”, tha Borisov .

Kujtojmë se, Bullgaria bllokon fillimin e negociatave për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE, për shkak të kontesteve historike mes dy vendeve. Në mbledhjen e ministrave të Jashtëm të BE-së që u mbajt më 17 nëntor, nuk u miratua korniza negociuese për Maqedoninë e Veriut pasi Bullgari i vendosi veto, kornizës negociuese për Maqedoninë e Veriut. Sofja zyrtare kërkon që Shkupi t’i pranojë kërkesat bullgare se gjuha maqedonase është normë e asaj bullgaree dhe se kombi maqedonas është krijuar nga Tito.

Advertisement

Read Previous

Filipçe: Deri në fund të vitit do të ndërtohen katër spitale

Read Next

Në prag të sezonit të ri dimëror Kodra e Diellit nuk do të dalloj nga një vit më parë