• 23-09-2021

A duhet të vaksinohen personat që kanë kaluar Covid-19? Ja përgjigja

Miliona njerëz janë infektuar me koronavirus dhe janë kuruar, dhe ka nga ata që kanë qenë asimptomatikë, por nuk e dinin atë, kështu që tani të gjithë kanë një pyetje të përbashkët: A duhet të vaksinohen edhe pse tashmë kanë marrë virusin?
Dr William Schaffner, një profesor i sëmundjeve infektive në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, tha se ata që tashmë kishin qenë të infektuar duhet gjithashtu të vaksinohen. Ai shpjegon se mbrojtja e vaksinave mund të jetë më e gjatë se antitrupat që merr nga infeksioni natyror.

Shumë ekspertë të sëmundjeve besojnë se koronavirusët janë ndër ata që shkaktojnë një përgjigje imune jo të plotë. Kjo është arsyeja pse shërimi ende nuk është gjetur.
Dr Gregory Polonia, drejtori i grupit të hulumtimit të vaksinave në Klinikën Mayo në Rochester, tha se njerëzit do të humbnin imunitetin e tyre për disa muaj ose një vit ose dy, ndërsa katër beta-koronavirusët sezonalë të qarkullonin, shkaktojnë infeksione të sipërme të frymëmarrjes.

Ai thotë se ekziston mundësia që njerëzit që kishin simptoma të lehta ose ishin asimptomatikë të mos zhvillonin imunitet të qëndrueshëm.
Dr Amesh Adalja i Qendrës për Sigurinë e Shëndetit të Institutit Johns Hopkin thotë se megjithëse infeksioni natyror siguron mbrojtje për një periudhë kohe, ende nuk është e mundur të parashikohet reagimi i individëve.

Adalja shpjegon se tek ata që tashmë janë rikuperuar, vaksina do të forcojë imunitetin natyror të trupit. Prandaj, do të jetë më efektiv në parandalimin e sëmundjes. Ai tregon se pacientët me Covid-19 nuk duhet të mendojnë se nuk do të përfitojnë nga vaksina.
Studiuesit presin që provat klinike të vaksinave Pfizer-Bayontech dhe Moderna do të jenë në gjendje t’u sigurojnë atyre një pasqyrë më të madhe të pacientëve të infektuar më parë. Edhe ata që janë infektuar tashmë janë përfshirë në teste. Ato do të monitorohen muaj ose vite më vonë.

Burimi: Ibtimes.co.uk

Read Previous

Ixhet Memeti propozohet për anëtar të Këshillit të Prokurorëve Publik

Read Next

Edhe një tërmet tjetër në rajon. Ballkani dridhet!

%d bloggers like this: