Breaking News :

nothing found
01-02-2023

Vdekshmëria nga COVID-19 në RMV mbetet shqetësuese (TABELA)

Advertisement

Sipas të dhënave të worldmeters Maqedonia e veriut radhitet e vendin e 18 në botë dhe në vendin e 6 në Evropë (nëse nuk llogariten Andora dhe San Marino) duke u bazuar në vdekshmërinë nga koronavirusi, njofton nmk-post.

Sipas burimit të lartëpërmendur në Evropë vdekshmëri më të lartë kanë Belgjika ( 1242 persona në një milion banorë), pastaj vjen Spanja me 872 për 1 milion banorë, Britania e Madhe me 764, Italia me 748, Franca me 682 dhe Maqedonia e Veriut në 626 persona të vdekur nga Covid 19 për një milion banonë, e ndjekur menjëherë nga Mali i Zi me 623. Sa e vështirë është të kuptohet shkalla e vdekshmërisë? Është tejet e vështirë, si dhe numërimi i rasteve është i ndërlikuar. Shumica e rasteve të shumicës së viruseve kalojnë pa u regjistuar si vlera, sepse njerëzit kanë tendencë të mos e vizitojnë mjekun kur kanë simptoma të buta.

Shkalla e ndryshme e vdekjes që ne po shohim të raportohet në të gjithë botën nuk ka të ngjarë të jetë për shkak të versioneve të ndryshme të virusit. Sipas hulumtimeve nga Imperial College, kjo është për shkak se vende të ndryshme janë më mirë ose më keq në zbulimin e virusit, gjë që ndikon në numërimin e rasteve. Kështu që rastet që nuk janë plotësisht të raportuara e bëjnë të lehtë mbivlerësimin e nivelit të vdekjeve. Shkencëtarët kombinojnë pjesë të provave individuale për secilën nga këto pyetje për të krijuar një pamje të shkallës së vdekshmërisë. Për shembull, ata vlerësojnë proporcionin e rasteve me simptoma të buta nga grupe të vogla si dhe përcaktojnë nivelet e njerëzve që monitorohen nga afër.

Kështu që shkencëtarët japin një gamë, si dhe një vlerësim më të mirë aktual. Por, edhe kjo nuk e tregon historinë e plotë sepse nuk ka asnjë normë të vetme të vdekjes./northmacedonia-post/

Advertisement

Read Previous

95% efikase kundër COVID, kompania amerikane njofton vaksinën e re

Read Next

Rama: Do hyjë në fuqi ndihma për të prekurit me COVID që trajtohen në shtëpi