Së shpejti vjen vaksina kundër COvid 19 – Bullgaria do t’i dhuroj për Maqedoninë e Veriut

Bullgaria do të dhurojë një pjesë të secilës dërgesë të vaksinave kundër covid-19, të cilën ata e blenë direkt nga prodhuesit, në vendin tonë. Këtë mëngjes u vendos në seancën e qeverisë në Sofje, e cila u ndoq nga Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce. Kjo do të thotë që vaksinat kundër covid-19 do të arrijnë në të njëjtën kohë si në vendet e tjera anëtare të Bashkimit Evropian.

“Në seancën e sotme, Qeveria e Republikës së Bullgarisë vendosi që nga secila sasi e vaksinave kundër covid-19, e cila arrin në Republikën e Bullgarisë, një shumë e caktuar të destinohet për qytetarët tanë dhe të jetë në formën e një donacioni. Me këtë ne praktikisht arrijmë vaksinat me të njëjtën dinamikë kohore me të cilën arrijnë vendet anëtare të Bashkimit Evropian. Bullgaria, si një anëtare e BE, kishte privilegjin të negocionte drejtpërdrejt me një numër prodhuesish. “Falë këtij akti miqësor, me këtë donacion ne do të fillojmë shkurtimisht procesin e vaksinimit dhe do të lehtësojmë qasjen në vaksina në mënyrë që të mund të vaksinojmë 60 deri në 70% të popullsisë.” tha Ministri Filipce pas seancës.

Advertisement

Sipas informacionit nga autoritetet shëndetësore bullgare, së pari vaksina e “Pfizer” do të mbërrijë në Sofje, pastaj “Moderna” dhe më pas “Astra Zeneka”.

Ministri Filipçe është në Sofje me ftesë të Kryeministrit Bojko Borisov dhe Ministrit të Shëndetësisë, Kostadin Angelov.
Përveç këtij donacioni nga Bullgaria, vendi ynë siguroi gjithashtu vaksina përmes mekanizmit Kovacs. Bashkimi Evropian ka siguruar 400 milion vaksina për vendet anëtare dhe 100 milion shtesë për vendet jo-BE, të cilat mund të ndërmjetësohen nga vendet anëtare. Deri më tani, Polonia dhe Greqia kanë ofruar këtë lloj ndihme për vendin tonë. Negociatat gjithashtu janë duke u zhvilluar me prodhuesit për furnizim të drejtpërdrejtë të vaksinave dhe prej tyre.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like