Qyteti i alfabetit, pa shkollë të mesme në gjuhën shqipe

Shënohet Dita e Alfabetit të Gjuhës Shqipe. Në Manastir, në qytetin ku para 112 viteve u unifikua Alfabeti i Gjuhës Shqipe, nxënësit shqiptarë të shkollave të mesme nuk mund ta gëzojnë të drejtën e mësimit në gjuhën e tyre amtare. Në shkollat e mesme në Manastir nuk ka asnjë paralele me mësim në gjuhën shqipe. Nxënësit shqiptarë të këtij rajoni detyrohen të arsimohen në gjuhën maqedonase. Këtë e dëshmon Besjona Jusufi, tashmë maturante në gjimnazin “Josip Boz Tito” në Manastir.

Pas shkollimit fillor drejtohemi kah dyert e shkollave te mesme dhe gjimnazeve ku mbahet mësim vetëm në gjuhën maqedonase, kjo është për ne sfidë shumë e madhe. Mundohemi të jemi të barabartë me të tjerët në një rrethinë krejtësisht të pazakontë dhe të re. Sidomos, viti i parë është një vit shumë i ndërlikuar dhe i mbushur me pengesa. Unë jam e vetme në klasë, e vetmja nxënëse shqiptare madje edhe në gjeneratë. Në asnjë shkollë të mesme në Manastir nuk ka paralele shqipe. Më vjen aq shumë keq që nuk e kam edhe gjuhën shqipe si lëndë mësimore në shkollimin tim”-tha Besjona Jusufi, nxënëse e gjimnazit “Josip Broz Tito” në Manastir.

Advertisement

Përballë sfidave të ndryshme, Besjona jep çdo gjë nga vetja për të ruajtur dhe kultivuar gjuhën shqipe. Tashmë ka shkruar dhjetëra prozë e poezi me tema të ndryshme.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like