Karantina do të ndryshojë nga 14 ditë në 7 ditë?!

Rekomandimi aktual kërkon 14 ditë izolim, por një anëtar i Task Forcës së Shtëpisë së Bardhë tha se zyrtarët shëndetësorë po rishikojnë rekomandimin.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ka të ngjarë të shkurtojë rekomandimin për sa kohë njerëzit duhet të karantinohen pasi të jenë ekspozuar ndaj COVID-19. Agjencia federale mund të zvogëlojë periudhën e karantinës nga 14 ditë në më pak se shtatë ditë.

Rekomandimi aktual kërkon dy javë izolim. Por Brett Giroir, një anëtar i Task Forcës së Shtëpisë së Bardhë për coronavirus përmendi një “epërsi të provave” që tregon se një karantinë më e shkurtër e plotësuar me një provë coronavirus mund të jetë në gjendje të “shkurtojë atë periudhë karantine”.

Sidoqoftë, ende nuk është e qartë se kur do të shpallet njoftimi i udhëzimeve të reja të karantinës. Sipas një zyrtari federal të paemëruar, koha e rekomanduar e karantinës ka të ngjarë të jetë vetëm shtatë deri në 10 ditë për ata që më pas testohen negativisht për COVID-19.

Carlos Del Rio, dekan i asociuar ekzekutiv i Shkollës së Mjekësisë tha se kanë sugjeruar një deri në gjashtë karantinë dhe bartjen e maskës. Por sipas tij nëse pacienti rezulton negativ në ditën e shtatë, periudha e karantinës mund të përfundojë.

Advertisement

Jennifer Nuzzo, një studiuese e vjetër në Qendrën Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore, i tha NPR se ajo do të mirëpriste një rekomandim të tillë për një rishikim.

“Shkurtimi i rekomandimeve të karantinës për t’u përqendruar në periudhën kohore gjatë së cilës shumica dërmuese e njerëzve që janë të ekspozuar ndaj virusit ka të ngjarë të bëhen ngjitës është një veprim i zgjuar, pragmatik që ka të ngjarë të rrisë pajtueshmërinë,” shtoi ajo.

 

Advertisement
Advertisement

You May Also Like