Bullgaria konfirmon veton ndaj RMV-së, reagon Qeveria Zaev

Fatkeqësisht, u konfirmua vetoja e Bullgarisë, e cila nuk lejon fillimin e negociatave të vendit tonë në BE, megjithëse sipas të gjitha raporteve të institucioneve evropiane, ne i përmbushëm të gjitha kriteret për të pranuar kornizën negociuese dhe për të mbajtur konferencën e parë ndërqeveritare për të filluar negociatat, thuhet në kumtesën e Qeverisë së RMV-së, transmeton Portalb.mk.

 

 

 

“BE nuk i ka mbajtur premtimet dhe për momentin nuk po marrim përgjigjen e duhur. Bullgaria dhe BE përsërisin gabimin në lidhje me Maqedoninë e Veriut. Gabimi historik në 2019 është tani një gabim i madh gjeostrategjik i BE. Pritjet e qytetarëve tanë, të inkurajuara nga BE dhe vendet anëtare, janë tradhtuar. Besimi i shumë qytetarëve të të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor është tronditur. Ky gabim është motivi për një depërtim edhe më serioz të interesave të palëve të treta në zemrën e Evropës. Kërkesat e Republikës së Bullgarisë nuk janë për t’u habitur, por këmbëngulja e tyre në pozicione që nuk kanë asnjë lidhje me çështjen strategjike të rëndësishme të zgjerimit të BE nuk do të ndryshojë pikëpamjen tonë se nuk ka negociata për çështjet e identitetit”, thuhet në kumtesën e Qeverisë.

 

 

Ne mbetemi të përkushtuar ndaj dialogut me Sofjen dhe kërkimit të një zgjidhjeje të pranueshme nga të dy vendet, ne jemi të gatshëm të sqarojmë disa dilema nëse është e nevojshme, por pozicionet tona janë të njohura dhe të konfirmuara publikisht: Ne jemi maqedonas që flasim gjuhën maqedonase. Identiteti maqedonas nuk diskutohet dhe nuk negociohet, thuhet më tej në kumtesë.

„Marrëveshja me Bullgarinë është e mirë dhe nuk ka nevojë për një marrëveshje të re ose shtojcë të marrëveshjes. Ne jemi të gatshëm për zbatimin më aktiv të marrëveshjes. Ne kemi siguruar një draft plan veprimi për projektet midis dy vendeve që mund të rrisin bashkëpunimin në fusha të ndryshme (ekonomi, infrastrukturë, kulturë, arsim, etj.). Ne gjithmonë do të luftojmë kundër gjuhës së urrejtjes. Provokimet nuk janë në interes të askujt dhe ne duhet të mbajmë një dialog të civilizuar dhe evropian në të gjitha nivelet. Le të mos hyjmë në një rreth të fyerjeve, akuzave dhe gjuhës së urrejtjes, e cila nuk do t’i sjellë asgjë të mirë askujt, dhe të paktën popullit maqedonas dhe bullgar. Pavarësisht nga fakti që BE dërgon një sinjal të keq për vlerën e reformave tona të brendshme dhe rezultatet e treguara në procesin e integrimit në BE, për të cilat u njoh nga Brukseli, Qeveria e Maqedonisë së Veriut mbetet e përkushtuar në të njëjtën rrugë strategjike si më parë. Nuk ka asnjë shmangie nga ndjekja e qëllimeve strategjike që janë vendosur unanimisht dhe që gjithmonë kanë gëzuar mbështetje të gjerë: Arritja dhe mbajtja e marrëdhënieve të mira fqinjësore, pjesëmarrja aktive në NATO si një anëtare e barabartë e Aleancës dhe aspirata e palëkundur për anëtarësimin në BE”, thuhet në kumtesën e Qeverisë.

Advertisement

 

 

 

Ndryshe, për shkak të vetos bullgare, BE-ja nuk arriti ta miratojë kornizën negociuese për Maqedoninë e Veriut. Kërkesat bullgare janë bërë pjesë e propozim-konkluzioneve të reja që do të diskutohen sonte nga ambasadorët evropian dhe se rrjedhimisht këtë herë do të mbështeten nga Sofja./Nmk-post/

Advertisement
Advertisement

You May Also Like