Virusi po godet, Maqedonia e Veriut nga e premtja në gjendje krize

Siç mëson Deutsche Welle, nga e premtja pritet që të shpallet gjendje krize në tërë territorin e vendit.

Këshilli i Sigurisë pritet që sot të rekomandojë shpalljen e gjendjes së krizës, ndërsa vendimi pritet të marrë dritë jeshile nga Qeveria, por për vazhdimin e
saj duhet të votohet edhe në Kuvend.

Me vendimin e organit më të lartë shtetëror që pritet të miratohet, Armata do të vihet në angazhim, por shtetit do t’i mundësohet që të shfrytëzoj edhe resurset e kompanive dhe spitaleve private, përcjell INA.

Numri i të prekurve nga Kovid-19 tanimë ka kaluar mbi 50 mijë, ndërsa çdo ditë rritet edhe numri i atyre që ndërrojnë jetë.
Një nga vendimet e tjera nuk përjashtohet edhe ora policore dhe kufizimi i lëvizjes së qytetarëve, sidomos nga orët e mbrëmjes deri në mëngjes.

Me këtë vendim do të legalizohet përdorimi i armatës për ballafaqim me krizën, sigurimi i asistencës nga MPB-ja për sigurinë publike, Komiteti drejtues për ballafaqim me krizën do të zëvendësohet me shtab krize, një trup formal i përbërë nga ministri i MPB-së, mbrojtjes, përfaqësues nga kabineti i presidentit, anëtarë të komisionit parlamentar për mbrojtje dhe siguri, si dhe një anëtar nga partia më e madhe opozitare.

Advertisement

Kjo masë gjendje krize për herë të parë vendoset në tërë territorin e vendit. Në fillimin e pandemisë, në kushtet kur ishte shpërndarë Kuvendi, presidenti Stevo Pendarovski atëkohë shpalli gjendjen e jashtëzakonshme. Ndërsa gjendje krize në muajin mars ishte shpallur vetëm në Dibër dhe Qendër Zhupa, ku me javë ushtria dhe policia kryenin kontrolle në hyrje daljet e këtij rajoni.

Situata është vlerësuar serioze edhe për shkak të rritjes së numrit të vdekjeve, pasi që për një javë 172 veta kanë ndërruar jetë. (INA)

Advertisement
Advertisement

You May Also Like