Të mërkurën e ardhshme, mbledhja e Komisionit për Sëmundjet Infektive

Estimated read time 2 min read

Komisioni i Sëmundjeve Infektive do të mblidhet të mërkurën e ardhshme, më 7 shkurt.

Në takim, siç tha për MIA-n, zëdhënësi i Komisionit Zlate Mehmedovic, do të diskutohet për gjendjen me të gjitha sëmundjet infektive, përfshirë gripin dhe kollën e mirë.

Sipas të dhënave të raportit të fundit të Institutit të Shëndetit Publik (IJZ), numri i të prekurve nga gripi është në rritje, ndërsa në Resnjë, Kavadar dhe Kratovë ka një aktivitet shumë të lartë të virusit të gripit.

– Gjatë javës së katërt të vitit 2024 nga 22 deri më 28 janar, në Republikën e Maqedonisë së Veriut janë raportuar 1.

834 raste të raportimeve në grup për sëmundje të ngjashme me gripin, 9.5 për qind më shumë krahasuar me javën e kaluar.

Numri i të regjistruarve këtë javë, krahasuar me javën e katërt të sezonit të kaluar, është rritur me 2.1 herë, thuhet në raportin e IJZ.

Advertisement

Gjatë kësaj jave janë raportuar dy vdekje nga gripi.

Bëhet fjalë për personat e moshës 20 dhe 36 vjeçare nga Shkupi dhe Demir Hisar, të cilët janë shtruar në Klinikën për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile.

I ndjeri kishte sëmundje shoqëruese dhe nuk ishte vaksinuar. Midis tyre është konfirmuar laboratorikisht gripi A(H1)pdm09. Zyrtarët vlerësojnë se kulmi i gripit do të jetë në fund të këtij muaji.

Rekomandohet vaksinimi, sidomos tek kategoritë e rrezikuara të qytetarëve. Në javën e katërt të vitit, gjithsej 61.543 persona janë vaksinuar me vaksinë falas ose komerciale.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like