Xhaferi – Quçuk: Anëtarësimi në BE mbetet synim strategjik i Maqedonisë së Veriut

Estimated read time 3 min read

Mendime për progresin e shtetit në kontekstin e integrimeve evropiane të Maqedonisë dhe situatën e brendshme politike para zgjedhjeve të ardhshme parlamentare dhe presidenciale kanë shkëmbyer sot kryeministri teknik Talat Xhaferi dhe eurodeputeti Ilhan Quchuk, raportues në Parlamentin Evropian për Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Siç njofton shërbimi për shtyp i qeverisë, Xhaferi në takim ka theksuar se anëtarësimi në BE mbetet synim strategjik i vendit dhe përmbushja e obligimeve që janë pjesë e kornizës së negociatave me BE-në është ende një përkushtim i vendosur i Qeverisë.

Xhaferi dhe Quçuk shkëmbyen mendime për reformat e arritura në vend, si dhe për dinamikën e marrëdhënieve ndërmjet vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimit Evropian. Të dy bashkëbiseduesit ranë dakord se vazhdimi i procesit të zgjerimit është në interes të Bashkimit Evropian dhe në këtë mënyrë vendet e Ballkanit Perëndimor do të fokusohen në forcimin e zbatimit të proceseve reformuese.

-Duke shprehur mirënjohjen e tij për bashkëpunimin e ngushtë dhe aktiv me eurodeputetin Quçuk në katër vitet e fundit, kryeministri Xhaferi theksoi kënaqësinë e tij për mbështetjen e Quçukut në promovimin e dosjes evropiane të Maqedonisë së Veriut në Parlamentin Evropian dhe kontributin e tij personal në marrjen e vendimeve të rëndësishme për vendi. Shembulli i fundit i suksesshëm në atë drejtim ishte procesi i “Dialogut Jean Monnet”, në kuadër të të cilit u zhvilluan bisedimet për Rregulloren e re të Kuvendit, të cilat u miratuan me konsensus nga deputetët, thuhet në Qeveri.

Advertisement

Duke e uruar Xhaferin për zgjedhjen e tij si kryetar i qeverisë teknike, Kyucuk theksoi se këto zgjedhje janë sukses jo vetëm për Maqedoninë e Veriut, por edhe për rajonin, ndërsa theksoi se Maqedonia e Veriut është bërë edhe një herë shembull për shumë vende evropiane për funksionimin e suksesshëm të demokracisë multietnike. Në të njëjtën kohë, ai theksoi se vendi do të vazhdojë të llogarisë në mbështetjen e tij dhe shprehu shpresën se pas zgjedhjeve të ardhshme për deputetë në Parlamentin Evropian, ai do të ketë mundësinë të vazhdojë të kontribuojë në integrimin më të shpejtë të Maqedonisë së Veriut. në BE.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like