Breaking News :

nothing found
01-04-2023

Riker: Anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO, hap i madh

Advertisement

Filip Riker, zëvendës sekretar shtetëror amerikan për Evropë dhe Euroazi theksoi edhe përkundër një viti pandemik, u arrit që Maqedonia e Veriut të bëhet vendi i 30-të anëtar i NATO-s.

 

 

Në dëgjimin e të thirrur nga Komiteti i Helsinkit të SHBA-së me rastin e takimit ministror të Organizatës për siguri dhe bashkëpunim në Evropë (OSBE) Riker ka thënë se me anëtarësimin e vendit tonë në NATO “është bërë hap i madh përpara pas Marrëveshjes historike të Prespës” në vitin 2018.

 

 

“Kjo marrëveshje jo vetëm që tregoi liderizëm të vërtetë inspirues të Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë të zgjidhen çështjet afatgjate atje, poashtu ka qenë shembull i mbështetjes së diplomacisë së SHBA-së në ato përpjekje”, theksoi Riker.

 

 

Një nga rezultatet e Këshillit ministror të NATO-s kohë më parë ka qenë publikimi i raportit “NATO-2030” ku theksohen rekomandimet për përparimin e ardhshëm strategjik të Aleancës.

 

 

“Në histori NATO është bërë aleancë globale më eminentë mbrojtëse. Këtë viti festojmë 70 vite të formimit dhe Aleanca është treguar adaptuese në strategji të ndryshme në përballjen me kërcënimet duke u zgjeruar në kohë të duhur”, tha Riker.

Kryesimi me rotacion i OSBE-së, organizatë ku marrin pjesë 57 vende nga viti i ardhshëm e merr e ashtuquajtura “treshja”, ku e para do të kryesojë Shqipëria, pastaj Polonia në vitin 2022 dhe Maqedonia e Veriut në 2023″, ka thënë Riker.

Në fjalimin e tij ai madje ka rikujtuar në themelet fondamentale ku bazohen OSBE-ja dhe Marrëveshja e Helsinkit.

Komiteti për siguri dhe bashkëpunim në Evropë ose Komiteti i Helsinkit është komitetit i pavarur i qeverisë amerikane ku marrin pjesë liderë të njohur politik të emëruar nga kryetari i Senatit amerikan dhe nga spikeri i Dhomës përfaqësuese. Kryesues aktual është Alsi Hejstings nga Florida.

Advertisement

Read Previous

Gjashtë të dyshuar për rastin me mariuhanën e vjedhur, hetimi vazhdon

Read Next

IA DOGJËN DUART SHITËSIT TË CIGAREVE, INTERVISTOHEN NGA POLICIA