Rasti onkologjik , pesë të dyshuar për keqpërdorim të afro 30 milionë eurove

Estimated read time 5 min read

Shtatë prokurime publike pa shpallje njoftimi, trajtime të shtrenjta një ditë para vdekjes së pacientëve dhe krijimi i barnave të tepërta janë pjesë e veprimeve për të cilat akuzohen pesë persona të dyshuar në rastin e keqpërdorimit të drogës në Klinikën e Onkologjisë.

Shtatë prokurime publike pa shpallje njoftimi, trajtime të shtrenjta një ditë para vdekjes së pacientëve dhe krijimi i barnave të tepërta janë pjesë e veprimeve për të cilat akuzohen pesë persona të dyshuar në rastin e keqpërdorimit të drogës në Klinikën për Radioterapi dhe Onkologji. Prokuroria Publike dje ka lëshuar urdhër hetimor për këtë rast, ndërsa po të njëjtën ditë janë caktuar masa paraprake edhe për ish-drejtorin e Klinikës për Radiologji dhe Onkologji, Nino Vasev dhe drejtorin organizativ, Nehat Nuhi, të dyshuarit në këtë rast. me tre onkologë të tjerë.

Gjykata Themelore Penale e Shkupit dje e pranoi kërkesën e Prokurorisë dhe ndaj Vasev i shqiptoi masa: ndalim për dalje nga vendbanimi, detyrim për paraqitje në gjykatë, konfiskim të dokumentit të udhëtimit dhe ndalim për dhënie të një të reje. është edhe ndalimi për ndërmarrjen e disa aktiviteteve të punës lidhur me veprën penale. Ndërkaq për Nehin janë caktuar të njëjtat masa parandaluese, përveç ndalimit për kryerjen e disa aktiviteteve të punës lidhur me veprën penale.

Prokuroria paraprakisht njoftoi se është lëshuar urdhër për zhvillimin e procedurës hetimore ndaj pesë personave, dy prej të cilëve janë zyrtarë – ish-drejtor mjekësor i PJU UK për Radioterapi dhe Onkologji – Shkup dhe ish-drejtor organizativ i Klinikës, si dhe tre mjekë. – onkologë.

– Prokuroria Themelore Publike Shkup gjatë procedurës para-hetimore ka ofruar prova të cilat krijojnë dyshim të arsyetuar se drejtorët e dyshuar të Klinikës me dashje kanë kryer disa veprime të ndërlidhura me kohën që paraqesin realizim të shumëfishtë të veprës së njëjtë, duke përdorur të njëjtën marrëdhënie të përhershme dhe të njëjtat mundësi dhe me qëllimin e një tjetri për të përfituar përfitim pasuror të paligjshëm, kanë mashtruar personin e autorizuar në fondin e sigurimeve shëndetësore për të bërë pagesë të paligjshme parash për blerjen e barnave që kanë shpenzuar dhe porositur në kundërshtim me aktet ligjore dhe nënligjore. rregullore, pa një kolegjium ekspertësh të krijuar dhe pa protokolle të duhura mjekësore. Në këtë qëllimisht i kanë ndihmuar edhe tre mjekët e tjerë të dyshuar të cilët kanë përshkruar terapi të caktuar jashtë rekomandimeve dhe me vetëdije duke iu shmangur parametrave që përshkruajnë gjendjen e pacientit në lidhje me sëmundjen, thuhet në njoftimin e Organizatës së Shëndetësisë Publike të Shkupit.

Për ish-drejtorin Vasev dyshohet se ka kryer shtatë vepra penale “keqpërdorim i pozitës dhe autoritetit zyrtar” dhe një vepër penale “mashtrim në shërbim”, ndërsa për ish-drejtorin organizativ, Nuhi, dyshohet se “ mashtrim në shërbim”. Tre mjekët – onkologë dyshohet se kanë ndihmuar në “mashtrim në shërbim”.

Dënimi për veprën e “shpërdorimit të pozitës dhe autoritetit zyrtar” sipas ndryshimeve në Kodin Penal është deri në pesë vjet, ndërsa për “mashtrim në shërbim” minimumi tre vjet dhe maksimumi 20.

Advertisement

Prokurorja e rastit, Ana Gogovska Jakimovska, në konferencën e djeshme tha se qëllimi i vetëm i të dyshuarve ka qenë krijimi i tepricës së barnave për të cilat ende nuk është përcaktuar se ku kanë përfunduar, ndërsa sipas hetimeve fillestare të dyshuarit ka përfituar një përfitim pasuror për një tjetër në shumën e afro 30 milionë eurove.

– Sa i përket drejtorit organizativ dhe mjekësor, nga ajo që kemi konstatuar deri më tani është se barnat janë prokuruar në anën e pasme para lidhjes së kontratës për prokurim publik dhe pa miratim, si dhe janë hartuar dhe dorëzuar faturat për barnat e blera në këtë mënyrë. në Klinikë pas lidhjes së kontratave për prokurim publik, pa respektuar parimin e konkurrencës. Barnat janë blerë pas lidhjes së marrëveshjes me furnitorët, por pa pëlqimin e Fondit të Sigurimeve Shëndetësore. Që të gjitha këto blerje dhe marrëveshje të lidhura të kenë efekt juridik duhet të kenë pëlqimin e fondit, sqaroi prokurori.

Ajo shtoi se në periudhën 2018-2021 barnat e siguruara nga terapia biologjike nuk janë faturuar nga FZOM-i dhe janë marrë obligime mbi buxhetin e lejuar.

– Klinika ndante prokurimin e të njëjtit bar dhe ajo që është karakteristikë e kësaj procedure është mungesa e transparencës dhe mundësia e vendimmarrjes subjektive nga pjesëmarrësit kryesorë në procedurë. Kjo shkakton mungesën e mekanizmave të kontrollit dhe mundësinë e shfaqjes së praktikave korruptive. Negocimi pa shpallje shpalljeje konsiderohet një procedurë që nuk duhet përdorur përveçse kur situata nuk lejon marrëveshje të tjera, tha ajo.

Ndryshe nga miratimet për regjistrimin e barnave, siç tha ai, barna u përshkruheshin pacientëve ku ka mospërputhje në dozën e barnave dhe kohën e aplikimit.

– Kjo nuk do të thotë që terapia është shkurtuar apo nuk është dhënë, kjo, në terma popullorë, do të thotë se është shlyer borxhi.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like