Ramazani po afron/ Shtatë pyetje në lidhje me muajin e shenjtë të ramazanit qe duhet t’i dini

Estimated read time 2 min read

Ramazani është muaji i shenjtë i vitit për myslimanët dhe gjatë gjithë muajit besimtarët agjërojnë çdo ditë nga agimi deri në perëndim të diellit.

Myslimanët besojnë se ishte pikërisht ky muaj kur Zoti ia shpalli pejgamerit Muhamed vargjet e para të Kuranit, në një natë që siç njihet edhe fetarisht “Nata e Kadrit”, shkruan Vox.

Agjërimi gjatë muajit të Ramazanit është gjithashtu një nga pesë obligimet fetare për besimtarët e fesë islame; të gjithë duhet ta agjërojnë përveç atyre që mund të kenë probleme të mundshme shëndetësore dhe personave që jetojnë në disa rrethana të tjera.

Praktika e agjërimit shërben për disa qëllime shpirtërore dhe shoqërore, megjithatë ekzistojnë disa dilema për këtë praktikë që shumë besimtarë dëshirojnë të dinë.

Në këtë artikull do të shtjellojmë disa prej tyre.

Si funksionon agjërimi?

Gjatë muajit të Ramazanit, besimtarët duhet të qëndrojnë pa ngrënë dhe pa pirë nga lindja deri tek perëndimi i diellit, atyre po ashtu nuk i lejohet pirja e duhanit dhe aktiviteti seksual gjatë agjërimit.

Besimtarët, gjithashtu nuk mund të pinë ilaçe, derisa përtypja e çamçakëzit është e ndaluar.

Advertisement

Si është një ditë tipike gjatë Ramazanit?

Gjatë Ramazanit, myslimanët zgjohen shumë përpara agimit për të ngrënë vaktin e parë të ditës, dhe me këtë vakt duhet ta mbajnë vetën deri në perëndim të diellit.

Kjo do të thotë se duhet të hani shumë ushqime me proteina dhe të pini sa më shumë ujë deri në agim, pas kësaj nuk mund të hani e as të pini deri në kohën e iftarit.

Besimtarët nuk duhet të shmangin punën, shkollën a po ndonjë detyrë tjetër normale gjatë ditës vetëm sepse agjërojnë.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like