Prindërit me fëmijë – Si ta kombinojmë punën nga shtëpia dhe familjen?

Gjatë pandemisë, shumë prej nesh janë të detyruar të punojnë nga shtëpia, gjë që kërkon fleksibilitet dhe aftësi për të organizuar punën në mënyrë efektive në të gjitha kushtet.

Svetlana Darenskikh, një psikologe e njohur me përmasa ndërkombëtare, flet se si të organizojmë me sukses procesin e punës, të kryejmë punët e shtëpisë dhe t’u kushtojmë vëmendje fëmijëve.

Sipas ekspertes në fjalë, familja dhe puna nga shtëpia është çështje e punës në ekip. Ashtu siç mund të ndërhyni me njëri-tjetrin, kështu që mund të jeni një mbështetje dhe ndihmë e shkëlqyeshme. Në mënyrë që të jeni në gjendje të punoni lehtësisht nga shtëpia dhe të ktheheni në zyrë pa tronditje të mëdha, psikologu ju këshillon të ndiqni një numër rregullash të thjeshta.

Para së gjithash, këshillohet që t’i përmbaheni rutinës tuaj të zakonshme ditore dhe të mos e ndryshoni atë, edhe nëse paraqitet një mundësi e tillë.

“Ngritja me një orë me zile, mëngjes, drekë, shkuarje në dyqan – gjithçka është e njëjtë si gjatë një dite normale pune. Psiqika jonë është e organizuar në një mënyrë të tillë që në një situatë të parashikueshme dhe të qartë të jetë më e qetë dhe më produktive”, tha specialisti.

Atëherë duhet të krijoni një vend pune të rehatshëm dhe ta pajisni atë në mënyrë të tillë që t’ju përshtatë me disponimin e dëshiruar të punës. Psikologu mendon se mënyra më e lehtë është të vishni rroba si ato me të cilat shkoni të punoni.

Për punonjësit me fëmijë të vegjël, specialisti këshillon t’u tregojë atyre arsyet e punës në shtëpi dhe të krijojnë një orar të caktuar lojërash për t’iu përmbajtur.

“Gjithmonë është më e lehtë për të organizuar fëmijët nëse ata shohin nga shembulli juaj – që ju të ndiqni një model të caktuar. Diskutoni me fëmijën dhe bëni një rutinë për ditën. Ju mund të krijoni një lojë në të cilën të gjithë jeni kolegë që punojnë nga shtëpia, dhe të caktoni rregullat dhe shpërblimet për secilin rregull të përmbushur, “vuri në dukje Darenskikh.

Advertisement

Sipas saj, mundësia për të negociuar me familjarët për një kohë kur ata nuk duhet t’ju shqetësojnë është gjithashtu një art! Nëse keni sukses herën e parë, është një fitore. Një punë e rëndësishme mund të planifikohet ndërsa fëmija është jashtë për një shëtitje ose duke fjetur.

Për më tepër, psikologu kujtoi pjesën tjetër që i nevojitet një punonjësi për vetë-izolim.

“Edhe në punë kemi pushime të vogla ku mund të shkojmë duke pirë duhan ose të flasim me kolegët. Këto pushime janë të kufizuara në kohë: pesë deri në dhjetë minuta. Në shtëpi mund të ekzistojë i njëjti rregull. Importantshtë e rëndësishme ta ndiqni atë. Dreka me familja pa një telefon dhe një kompjuter do të ndihmojë për të forcuar lidhjen tuaj, për t’u afruar me njëri-tjetrin “, përmblodhi Darenskikh.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like