“Nëse bllokohet përsëri Maqedonia do të vuajë i gjithë rajoni”

I pyetur pse është kaq e rëndësishme që Gjermania, si President i Këshillit të BE-së, të fillojë negociatat e anëtarësimit me Republikën e Maqedonisë së Veriut deri në fund të vitit, analisti politik dhe themeluesi i Iniciativës së Stabilitetit Evropian Gerald Knaus thotë se Maqedonia është e vetmja një vend për të cilin Komisioni Evropian është i vendosur se mund të fillojë negociatat.

“Republika e Maqedonisë së Veriut është i vetmi vend për të cilin Komisioni Evropian është kategorik se mund të fillojë negociatat. Nëse vendi për të cilin BE beson se është më i përgatitur për të filluar procesin e negociatave bllokohet përsëri për shkak të problemeve dypalëshe, atëherë i gjithë rajoni do të vuajë. Sa e rrezikshme është kur politikanët në rajon pushojnë së besuari në perspektivën evropiane mund të shihet diku tjetër, në lindje të BE-së, ku luftërat po zhvillojnë dhe nacionalistët pretendojnë se BE është një mace morgane”, tha Kanus në një intervistë për “Radion Kombëtare Bullgare”.

Advertisement

Knaus thekson se nëse Bullgaria këmbëngul që Republika e Maqedonisë së Veriut të pranojë interpretimin bullgar të historisë në 100-150 vitet e fundit, ajo duhet ta dijë se ajo është një “gjë e humbur”. Dhe nëse kjo bëhet me të vërtetë një kusht për fillimin e negociatave, atëherë nuk do të ketë negociata.

Sipas tij, qeveria në Shkup ka vetëm një mundësi – pavarësisht bllokimit, të vazhdojë me reformat, të vazhdojë me bashkëpunimin me BE-në në mënyrë që t’i afrohet anëtarësimit. Përndryshe, vendi do të bjerë në pashpresë politike.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like