Ilaçi “Ivermektin” në Maqedoni, do të jepet vetëm me recetë

Nga sot, ilaçi Ivermektin do të shitet legalisht në barnatoret në Maqedoni. Ilaçi do të kushtojë rreth 300 denarë dhe do të jepet vetëm me recetë nga një mjek amë ose specialist, shkruan nmk-post.

 

MALMED u bëri apel qytetarëve që të mos ndërmarrin trajtime vetanake dhe të mos bëjnë furnizime në shtëpi.

 

“Studimet kanë treguar se ivermektina u jepet tre grupeve të qytetarëve, përkatësisht grupeve të rrezikuara të punëtorëve, të cilët kanë rrezik të lartë për t’u sëmurur, pastaj personave që kanë qenë në kontakt me pacientë të sëmurë dhe pacientëve të sëmurë. Në të tre grupet ka indikacione të ndryshme, doza të ndryshme dhe prandaj është e nevojshme që administrimi i ilaçit të jetë nën kontrollin e një mjeku”, tha Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe javën e kaluar.

Pulmonologu Dokiq thotë se ilaçi funksionon në zhvillimin e mëvonshëm të coronavirusit.

Advertisement

 

“Mund të përdoret në mënyrë parandaluese për shembull për njerëzit që janë të ekspozuar drejtpërdrejt ndaj punonjësve shëndetësorë të infeksionit, ushtarët, doza është 0.2 miligramë për kilogram peshë trupore një herë në javë, skenari i dytë nëse keni kontakt me një person të infektuar ilaçi merret 0.2 miligramë për kilogram pesha e trupit çdo 72 orë. Dhe kur infektoheni, ajo vepron në zhvillimin e mëvonshëm të sëmundjes dhe meret njëra pas tjetrës si doza që përmenda”, thotë Dokiq./Nmk-post/

Advertisement
Advertisement

You May Also Like