• 28-11-2021

Ilaçi “Favira” që ndihmon për shërim nga Covid 19 do të jepet me receptë në Maqedoni

epa04368952 A Fujifilm Holdings employee displays Avigan tablets, an experimental drug developed and manufactured by Japanese drug maker Toyama Chemical Co., Ltd. ,in Tokyo, Japan, 26 August 2014. The generic name of the Avigan drug is Favipiravir. Japanese Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga said on 25 August 2014 during a regular news conference that Japan was ready to provide an experimental drug developed by Japan’s drug manufacturer Toyama Chemical Co., Ltd., subsidiaries under Fujifilm Holdings, to fight against the global tide of the deadly Ebola virus, if the World Health Organization (WHO) requests it. The drug, called Avigan, is a tablet-format anti-influenza drug developed by Toyama Chemical Co Ltd. It was approved in March by the Health Ministry. Avigan inhibits the replication of the virus genetic material inside infected cells, which prevents propagation. This is a new mechanism, compared with previous antiviral drugs that just tackle propagation, according to the company’s website. In early August, the WHO declared the Ebola outbreak an international public health emergency. There is no available cure or vaccine for the deadly virus. The unapproved Ebola drug ZMapp was given to two US aid workers, who are said to have shown strong improvement, and a Spanish missionary priest, who died in Madrid this month. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Barnat antivirus “favipiravir” arrin në Maqedoni, pasi Agjencia e Barnave miratoi importin, njofton nmk-post.

Këto barna përdoren gjithashtu për të trajtuar pacientët me covid-19, por sipas të gjitha hulumtimeve, vetëm në fazat e hershme të zhvillimit të sëmundjes.

“Duke ndjekur situatën aktuale me të cilën po përballemi me Covid 19, mbështetur nga kërkesat në rritje të mjekëve të përfshirë në trajtimin e kësaj sëmundjeje, për disponueshmërinë e ilaçit, Agjencia e Barnave dhe Pajisjeve Mjekësore miratoi importin dhe disponueshmërinë e ilaçit favorizues për finalen përdorues-pacientë”, deklaruan nga Malmed./Northmacedonia-post/

Read Previous

Deri në vitin 2030 kërkesa e naftës në botë mund të ulet për 70%

Read Next

MPB: Sanksionohen 190 vozitës në Shkup

%d bloggers like this: