Hiqet vetoja e Bullgarisë ndaj Maqedonisë së Veriut?

Përfundimet mbi Ballkanin Perëndimor janë zhbllokuar duke gjetur një fjali kompromisi që plotëson kërkesat e Bullgarisë për marrëdhënie të fqinjësisë së mirë dhe ato do të miratohen, thanë burime diplomatike për Radion Evropa e Lirë / Radio Evropa e Lirë në gjuhën maqedonase.  Sipas Këtij mediumi Bashkimi Evropian rregullisht miraton një raport vjetor mbi rajonin në nivelin e Ministrave të Çështjeve Evropiane në dhjetor dhe në takimin e tij të fundit në 8 dhjetor, kjo nuk ishte e mundur sepse Bullgaria bllokoi miratimin për shkak të një mosmarrëveshje dypalëshe me Maqedoninë e Veriut.
Drafti i përfundimit të fundit, për të cilin Radio Evropa e Lirë ka njohuri, përmban një përkufizim kompromisi, i cili, sipas burimeve diplomatike, plotëson kërkesat bullgare, duke zhbllokuar kështu procesin e arritjes së konkluzioneve.

“Deklaratat dhe gjërat që ndikojnë negativisht në marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë duhet të shmangen. Këshilli i BE rikujton Marrëveshjen e Prespës midis Republikës së Maqedonisë Veriore dhe Greqisë, si dhe Marrëveshjen për Marrëdhënie dhe Bashkëpunim të Mirë Fqinjësor midis Maqedonisë Veriore dhe Bullgarisë dhe thekson rëndësinë e zbatimit të tyre. “Këto dy hapa duhet t’i japin fund të gjitha akuzave bazuar në keqinterpretimin e historisë.”
Nga ana tjetër, çështja e miratimit të kornizës negociuese për Maqedoninë e Veriut, sipas burimeve diplomatike për korrespondentin e RFE / RL në Bruksel, u hoq më parë nga axhenda për shkak të vetos bullgare.

Një procedurë e shkruar për miratimin e konkluzioneve mbi Ballkanin Perëndimor, e cila do të miratohet zyrtarisht të Enjten, pritet të miratohet në një takim të vendeve anëtare të BE sot.
Me këto përfundime, Këshilli i BE do të riafirmojë angazhimin e tij për zgjerimin e familjes Evropiane, e cila konsiderohet të mbetet një politikë kryesore e bllokut Evropian, por vendeve të Ballkanit Perëndimor u kërkohet të bëjnë përpjekje shtesë në reformat kryesore, veçanërisht ato që lidhen me shtetin e së drejtës.

Advertisement

Dokumenti pritet të riafirmojë, ndër të tjera, rëndësinë e vendosjes së drejtësisë për viktimat e krimeve të luftës. Kërkohet që çështjet kundër kriminelëve të luftës në familje të trajtohen në mënyrë efektive dhe pa diskriminim, duke përfshirë bashkëpunimin dhe mbështetjen e plotë të Mekanizmit Ndërkombëtar të Gjykatave Penale dhe Speciale.

“Këshilli i BE nënvizon se nuk ka vend në BE për retorikë inflamatore dhe glorifikim të kriminelëve të luftës në të dyja palët,” thuhet në dokument.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like