Hasani: Sulmet ndaj mjekëve po shndërrohen në problem serioz

38 sulme verbale dhe fizike janë regjistruar gjatë 7 muajve të fundit ndaj personelit mjekësorë në vendin tonë. Gjatë këtij harku kohorë janë ngritur 33 kallëzime për Kundërvajtje. Zv. ministri i Shëndetësisë, Ilir Hasani, thotë se numri i rasteve kur është sulmuar personeli mjekësorë është më i lartë, mirëpo situatat e evidentuara në institucionet kompetente janë ato më konfliktuozet. Ai thotë se gjendja me pandeminë e ka bërë edhe më të vështirë këtë periudhë si për mjekët ashtu edhe për pacientët

Unë mendoj se numri është shumë më i lartë. Të mos definojmë vetëm rastet ekstreme kur sulmi verbal është i dëshmuar dhe i dokumentuar nga ana e MPB-së. Këtu prapë e përsëris se është i pranishëm fenomeni i ajsbergut, ku duket vetëm maja në sipërfaqe, mirëpo krejt dika tjetër ndodh nën det. Nuk e shohim të gjithë akullin, por shohim vetëm një pjesë të vogël që është e paraqitur dhe që është numri 38 që përmendët ju. Është situatë shumë e pakëndshme – deklaroi Ilir Hasani, zv. ministër i Shëndetësisë.
Bluzat e bardha tashmë disa vite kërkojnë sjelljen e një ligji që do të mbrojë më shumë integritetin e tyre profesional, por që do t’u mundësonte edhe më shumë siguri fizike. Kjo ka mbetur vetëm kërkesë. Zv.ministri Hasani thotë se tashmë janë hedhur hapa në këtë drejtim, duke theksuar se duhet bërë kujdes maksimal që ligji të ketë një baraspeshë mes të drejtave të pacientit dhe të personeli mjekësorë dhe të mos jetë mjet keqpërdorimi qoftë nga njëra apo tjetra palë.

Advertisement

Unë si mjek sigurisht se do të kisha mbrojtur dhe do të kisha vendosur shumë më tepër nene që mbrojnë mjekët dhe do e kisha rënduar shumë më shumë pacientin, por nuk është ashtu. Ne duhet të shohim të dyja anët e të drejtës. Gjithsesi se duhet t’i mbrojmë edhe pacientët nga mjekët e pandërgjegjshëm, raste të cilat ndodhin më rrallë, por që definitivisht duhet t’i marrim në konsideratë – tha Ilir Hasani, zv. ministër i Shëndetësisë.
Në bazë të evidencës së Ministrisë së Punëve të Brendshme 10 nga këto incidente janë regjistruar në Shkup dhe Kumanovë, 8 në Strumicë, 5 në Tetovë, 3 në Manastir dhe nga një në Veles dhe Shtip./Alsat

Advertisement
Advertisement

You May Also Like