Filipçe: Transmetueshmëria e virusit po ulet, por presioni ndaj spitaleve vazhdon të jetë i lartë

Ministri i Shëndetësisë Dr. Venko Filipce, sot në një deklaratë për mediat shpjegoi pse vendosja e ndalimit të orës nuk është e nevojshme për momentin, por nga ana tjetër theksoi rëndësinë e respektimit të masave për shkak të presionit serioz në sistemin shëndetësor dhe mbushjes së shpejtë të ambienteve spitalore, si dhe mungesës së personeli mjekësor.

Analizat tregojnë se transmetimi i virusit zvogëlohet. Faktori i transmetueshmërisë R0 (zero i ajrit) është ulur nga 1.5 në afër 1, që do të thotë se një person në kontakt të drejtpërdrejtë u infektua, 1.5 person, tani analiza tregon se infekton më pak se 1.

Ministri tha se masat japin rezultate, paralajmëroi se virusi është i paparashikueshëm dhe në një moment gjendja klinike e një pacienti mund të përkeqësohet dhe shumë pacientë do të duhet të shtrohen në spital. Kjo do të thotë presion i madh mbi sistemin e kujdesit shëndetësor.

Gjithnjë e më shumë reparte po ricaktohen për të trajtuar pacientët me kovidium. Veryshtë shumë e mundshme që në një kohë shumë të shkurtër, kjo mund të çojë në një zvogëlim të vëllimit të punës normale të departamenteve, duke zvogëluar emërimet përmes sistemit të Takimeve të Mia për ekzaminimet dhe ndërhyrjet, diagnostikuese ose operative. “Të gjithë janë të përkushtuar për këtë punë. Koordinatorët e klinikave të brendshme, Klinika e Sëmundjeve Infektive, në spitale janë të përkushtuar të gjithë departamentet dhe praktikisht i gjithë stafi, dhe në një sistem rotacioni të gatshëm për të ndihmuar në trajtimin e pacientëve, por po bëhet më e vështirë – tha Ministri.

Advertisement

Ndryshe nga pranvera dhe vera, në këtë periudhë të vitit virusi ka një transmetim të fortë lokal, shpjegoi Filipçe, dhe masat në fuqi, megjithëse japin rezultatet fillestare, prapë nuk mund të flasim për një rrezik të eleminuar plotësisht për sa i përket shtrimit në spital dhe përfundimit të shpejtë të ambientet spitalore si dhe mungesa e personelit mjekësor. Ministri deklaroi se situata në terren monitorohet dhe analizohet çdo ditë, dhe nëse ka hapësirë ​​dhe nevojë, Komisioni për Sëmundjet Infektive, Ministria e Shëndetësisë, do të rekomandojë masa shtesë shtrënguese. Masa tjetër mund të jetë ora e ndalimit./tv21

Advertisement
Advertisement

You May Also Like