COVID-19 në Evropë: Pas 25 vjetësh regjistrohet numri më i ulët i pasagjerëve ajrorë

Numrat e pasagjerëve ajrorë në Evropë kanë rënë në nivelet më të ultë në 25 vjet gjatë pandemisë COVID-19, sipas një raporti të bërë së fundmi.

Studimi nga Shoqata Tregtare Evropiane e Aeroporteve (ACI Europe), zbuloi se trafiku i pasagjerëve në aeroporte ra me 70.4% në vitin 2020, shkruan Euronews.

Humbja e 1.72 miliardë pasagjerëve vitin e kaluar nënkuptonte që nivelet ishin më të ultat që para fillimit të shekullit.

“Me vetëm 728 milionë pasagjerë në vitin 2020 krahasuar me 2.4 miliardë pasagjerë një vit më parë, aeroportet e Evropës u kthyen në nivelet e trafikut të tyre në 1995”, tha Olivier Jankovec, Drejtori i Përgjithshëm i ACI.

Në raportin e tyre vjetor të trafikut, ACI zbuloi se aeroportet në Bashkimin Evropian ishin më të ndikuar nga pandemia sesa ato që s’janë pjesë e BE-së.

Aeroportet në BE humbën 1.32 miliardë pasagjerë në vitin 2020 (-73%), krahasuar me të tjerët në kontinent që humbën 400 milionë pasagjerë (-61.9%).

Kjo ishte kryesisht për shkak të madhësisë dhe qëndrueshmërisë së tregjeve të brendshme në Rusi dhe Turqi, tha ACI Europe, si dhe bllokimeve më pak të rrepta dhe kufizimeve të udhëtimit.

Ulja më e rëndë e pasagjerëve në aeroportet e BE krahasuar me aeroportet jo-BE u vu re midis tetorit dhe dhjetorit, shtoi shoqata.

Trafiku i udhëtarëve ra me më shumë se 90% në aeroportet në Austri, Republikën Çeke, Finlandë, Hungari, Irlandë, Slloveni dhe Sllovaki, me humbje në Britani dhe Gjermani më shumë se 85%.

Vetëm Bullgaria, Franca, Greqia dhe Portugalia tejkaluan pak mesataren e BE-së, megjithëse trafiku i pasagjerëve ende ulet me më shumë se 75%.

Advertisement

“Brenda BE-së, variacionet e kufizuara në humbjet ekstreme të trafikut të pasagjerëve gjithashtu reflektojnë madhësinë e tregjeve të brendshme ose shkallën e bllokimeve dhe kufizimeve të udhëtimit,” deklaroi ACI Europe.

Ndërkohë, aeroportet në tregjet e mëdha të brendshme në Rusi (-44,2%) dhe Turqi (-60,7%) rezultuan më të qëndrueshëm në fund të vitit 2020.

Katër nga pesë qendrat kryesore të aeroporteve në Evropë në 2019 – London Heathrow, Paris Charles de Gaulle, Amsterdam Schiphol dhe Frankfurt – gjithashtu u zhvendosën në vitin 2020.

Stambolli, duke lëvizur nga i pesti në të parin, u bë aeroporti më i ngarkuar Evropian në fund të vitit 2020.

Një aeroport tjetër turk, Stamboll-Sabiha Gocken, ishte në vendin e dytë, i ndjekur nga tre aeroportet kryesore të Moskës (Sheremetyevo, Domodedovo dhe Vnukovo)

“Asnjë industri nuk mund ta përballojë më vete një tronditje të tillë,” tha Jankovec.

“Ndërsa disa shtete kanë ndërmarrë hapa për të mbështetur financiarisht aeroportet e tyre, vetëm 2.2 miliardë euro janë caktuar deri më tani për atë qëllim në Evropë,” shtoi ai, “kjo është më pak se 8% e të ardhurave aeroportet e humbura vitin e kaluar.”

Advertisement
Advertisement

You May Also Like