Çfarë do të ndodhë pas mbarimit të COVID-19, 6 parashikimet e Bill Gates

Themeluesi i Microsoft, Bill Gates dhe një nga analistët kryesorë të COVID-19 ka shprehur së fundmi 6 prej ndryshimeve që do të ndodhin me botën pas përfundimit të pandemisë.

Bill Gates ishte një nga të parët që ngriti shqetësime për dëmin që mund të shkaktojë një pandemi dhe e parashikoi atë vite më parë gjatë konferencave të gjata të sponsorizuara nga Fondacioni “Gates”.

Biznesmeni publikoi programin e tij të njohur me Rashida Jones në të cilin ai jo vetëm foli për krizën aktuale, por edhe për pasojat që do të ketë në jetën e njerëzve dhe biznesit.

Me titull “ Si do të duket bota pas COVID-19? ”, Gates ofroi një përmbledhje të asaj që mund të ndodhte nga këto ndryshime kulturore në firmat ndërkombëtare dhe lokale.

1.Për të koronavirusi do të ndryshojë në të ardhmen mënyrën se si njerëzit udhëtuan dhe bënin biznes deri në marsin e kaluar. Për Gates, kjo tendencë do të vazhdojë edhe për takime më të rastësishme ose më rutinë, siç janë takimet e punës.

“Ideja e të mësuarit ose të caktimit të një termi te një mjeku duke përdorur vetëm një ekran me Zoom do të ndryshojë në mënyrë dramatike”, tha ai. Gates gjithashtu beson se prania në zyra do të ulet shumë.

2.Sipas parashikimit të tij, edhe mjetet që kemi sot për të mbajtur një takim virtual do të ndryshojnë në mënyrë drastike, duke lejuar që ndryshimi kulturor të jetë edhe më i theksuar dhe efektiv.

“Programi kompjuterik ishte pak i ngathët kur filloi e gjithë kjo, por tani njerëzit po e përdorin atë aq shumë sa do të befasohen sa shpejt ne do të përtërijmë me softuerin”, u shpreh Gates.

3.Modaliteti i ri i punës do të lejojë të ripërcaktojë jetën urbane, komunitetet. Nëse nuk keni nevojë të jeni në zyrë çdo ditë, kjo do t’ju lejojë të largoheni nga qendrat urbane shumë të populluara, qiratë e të cilave janë për shkak të kërkesës së lartë, shumë të larta.

“Në qytete si Seattle dhe San Francisco… edhe një person i paguar mirë po shpenzon një shumë të jashtëzakonshme parash për qiranë e tyre”, paralajmëron biznesmeni.

4.“Unë mendoj se sasia e kontaktit shoqëror që keni në punë mund të ulet, kështu që dëshira për të pasur më shumë kontakte shoqërore në komunitetin tuaj ose me miqtë tuaj mund të rritet sepse nëse po bëjmë shumë punë në distancë, atëherë dëshira jonë për t’u shoqëruar, energjia jonë për t’u shoqëruar pas ndërprerjes së punës, do të jetë pak më e lartë. Mund të ndryshojë pak ekuilibrin atje”, tha Gates.

Advertisement

5.Përkundër faktit se vaksina mund të jetë në dispozicion për një pjesë të madhe të popullsisë në një kohë rekord, duke marrë parasysh zhvillimin e të tjerëve për sëmundje të tjer, Gates beson se normaliteti siç dihej deri në fillim të vitit 2019 nuk do të kthehet për një kohë të gjatë. Sipas projeksionit të tij, njerëzit do të mbeten të frikësuar se do të rrezikojnë nëse e gjithë popullata nuk është imunizuar ende.

“Ekziston një fazë ku ne do të kemi një numër shumë të ulët në Shtetet e Bashkuara, por ajo do të vazhdojë të jetë në pjesë të tjera të botës, kështu që mund të rishfaqet. Unë mendoj se shumë njerëz do të vazhdojnë të jenë mjaft konservatorë në sjelljen e tyre, veçanërisht nëse shoqërohen me njerëz të moshuar”, tha ai.

6.Më në fund, themeluesi i Microsoft konsideron se megjithëse mund të ketë një pandemi tjetër, ajo nuk duhet domosdoshmërish të jetë aq e ashpër sa ishte COVID-19. Por mbi të gjitha, ai beson se bota do të jetë më e përgatitur ta përmbajë atë.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like