Apple dhe FB përplasen për privatësinë

Kaliforni, 24 nëntor – Përplasje e re midis kompanive Apple dhe Facebook për temën e privatësisë.

Gjiganti Cupertino do të prezantojë një funksion që do të lejojë përdoruesit e iPhone të çaktivizojnë gjurmimin midis aplikacioneve të ndryshme për qëllime reklamimi, duke akuzuar kompani si Facebook se dëshirojnë të mbledhin sa më shumë të dhëna për të përfituar prej tyre.

Përgjigjja e mediave sociale ishte e menjëhershme, e cila nga ana tjetër akuzoi Apple për shfrytëzimin e pozitës së saj dominuese, transmeton ATSH raportimet.

Subjekti i mosmarrëveshjes është Transparenca e Ndjekjes së Aplikacioneve, një funksion i sistemit të ri operativ të iPhone (iOS 14) që do të kërkojë pëlqimin e qartë të përdoruesve përpara se të lejojë aplikacionet t’i ndjekin ato.

Në një letër të raportuar nga disa media amerikane, përfshirë Bloomberg, zyrtarja e privatësisë së Apple, Jane Horvath iu përgjigj kritikave nga disa shoqata të të drejtave civile, të cilat u ankuan për vonesat në prezantimin e tiparit të ri.

Advertisement

Horvath shpjegoi se vendimi për të shtyrë prezantimin në fillim të vitit të ardhshëm shërben për t’i “dhënë zhvilluesve kohë për t’u rregulluar duke azhurnuar sistemet dhe praktikat e të dhënave”.

Duke përsëritur se për Apple “privatësia është një e drejtë themelore e njeriut”, Horvath sulmoi rrjetin social të Mark Zuckerbergut.

”Drejtuesit e Facebook-ut e kanë bërë të qartë se qëllimi i tyre është të mbledhin sa më shumë të dhëna të mundshme si në produktet e pronarit ashtu edhe në ato të palëve të treta, për të zhvilluar dhe monetarizuar profile të hollësishme të përdoruesve të tyre”, thuhet në letër/ANSA.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like