Anëtarët e BE-së mbështetën planin për të përdorur fondet e ngrira ruse

Estimated read time 2 min read

Anëtarët e BE-së kanë mbështetur një plan për lirimin e miliarda eurove në fondet e ngrira të bankës qendrore ruse si hapin e parë drejt përdorimit të tyre të mundshëm për rindërtimin e Ukrainës.

Vendimi unanim i mbrëmshëm, i cili ende nuk është zyrtarizuar në javët në vijim, është pjesë e një shfaqjeje mbështetjeje për Kievin. Ajo vjen përpara samitit të së enjtes ku liderët e BE-së pritet të miratojnë 50 miliardë euro mbështetje financiare për Ukrainën, raporton Financial Times.

Nga 260 miliardë euro të rezervave valutore ruse që u ngrinë në vitin 2022 si përgjigje ndaj pushtimit të Moskës, 191 miliardë euro mbahen në Euroclear të Belgjikës, regjistri qendror i letrave me vlerë.

Sipas marrëveshjes, fitimet e bëra nga Euroclear do të regjistrohen veçmas dhe nuk do t’u paguhen si dividentë aksionerëve derisa vendet e BE-së të vendosin unanimisht të krijojnë një kontribut financiar në buxhetin (BE) që do të mblidhet nga këto fitime neto për të mbështetur Ukraina, thuhet në një draft tekst të parë nga Financial Times.

Ai do të jetë në përputhje me detyrimet aktuale kontraktuale dhe në përputhje me të drejtën evropiane dhe ndërkombëtare, shton teksti. Nuk ka asnjë afat kohor kur duhet të bëhet një ofertë e tillë speciale dhe ajo do të mbulojë vetëm fitimet e ardhshme dhe nuk do të zbatohet në mënyrë retrospektive.

Advertisement

Në dhjetor, Komisioni Evropian nuk arriti të formulonte një propozim për të menaxhuar fondet ruse që do të lejonte devijimin e fitimeve në buxhetin e përbashkët të BE-së, mes shqetësimeve nga Banka Qendrore Evropiane se mund të shkaktonte paqëndrueshmëri financiare dhe masa hakmarrëse nga Rusia.

Një shtytje e veçantë e udhëhequr nga SHBA dhe e mbështetur nga Britania, Japonia dhe Kanadaja për të konfiskuar plotësisht asetet ruse, jo vetëm fitimet, po përballet me rezistencë nga anëtarët evropianë të G7, veçanërisht Gjermania, Italia dhe Franca.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like