NEURALINK I ELON MUSK IMPLANTON ÇIPIN E PARË TE TRURI TE NJE PACIENT

Estimated read time 3 min read

Elon Musk, themeluesi miliarder i Neuralink, tha të hënën se pacienti i parë njerëzor i startup-it mori një implant me çipin e trurit të dielën dhe po shërohet mirë. “Rezultatet fillestare tregojnë sekuenca nervore premtuese”, shkroi Musk në një postim në platformën e mediave sociale X.

Spikat janë aktiviteti i neuroneve, të cilat Instituti Kombëtar i Shëndetit i përshkruan si qeliza që përdorin sinjale elektrike dhe kimike për të dërguar informacion rreth trurit dhe trupit.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave i dha leje kompanisë vitin e kaluar për të kryer provën e parë njerëzore të implantit të saj.

Produkti i parë Neuralink do të quhet Telepathy, tha Musk në një njoftim të veçantë X.

Studimi PRIME i startup-it është një provë e ndërfaqes së tij pa tel tru-kompjuter për të vlerësuar sigurinë e implantit dhe robotit kirurgjik.

Studimi do të vlerësojë funksionalitetin e ndërfaqes, e cila u lejon njerëzve me kuadriplegji, ose paralizë të të katër gjymtyrëve, të kontrollojnë pajisjet me mendimet e tyre, sipas faqes së internetit të kompanisë.

Neuralink hapi provat studimore për rekrutim shtatorin e kaluar.

Kompania është përballur me thirrje për shqyrtim mbi protokollet e saj të sigurisë. Reuters raportoi në fillim të këtij muaji se kompania u gjobit për shkeljen e rregullave të Departamentit Amerikan të Transportit (DOT) në lidhje me lëvizjen e materialeve të rrezikshme.

Nëntorin e kaluar, katër ligjvënës amerikanë i kërkuan Komisionit të Letrave me Vlerë të SHBA-së të hetojë nëse Musk kreu mashtrim me letrat me vlerë duke mashtruar investitorët e dyshuar për sigurinë e një implanti të trurit që po zhvillohet nga Neuralink.

Advertisement

Teknologjia e Neuralink do të funksionojë kryesisht përmes një implanti të quajtur “Link” – një pajisje rreth madhësisë së pesë monedhave të grumbulluara që futet në trurin e njeriut përmes operacionit invaziv.

Vitin e kaluar, Neuralink me bazë në Kaliforni kishte më shumë se 400 punonjës dhe mblodhi të paktën 363 milionë dollarë, sipas kompanisë së të dhënave Pitchbook.

Edhe pse ai është më i përfoluri në media, Musk nuk është i vetëm në përpjekjen për të bërë përparim në këtë fushë, e cila njihet zyrtarisht si kërkimi i ndërfaqes tru-makinë ose tru-kompjuter.

Për shkak të vonesave të vazhdueshme, Musk thuhet se ka vendosur të bashkojë forcat me zhvilluesin e implanteve Synchron për një investim të mundshëm. Ndryshe nga Neuralink, versioni i tij i implantueshëm nuk kërkon një prerje në kafkë për t’u instaluar.

Synchron e Australisë implantoi pajisjen e saj të parë në një pacient amerikan në korrik 2022.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like