Abazoviq: Në Qeverinë e Kosovës kishte më shumë serbë sesa te ne

Zëvendëskryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq vlerësoi se presidenti Milo Gjukanoviq nuk ka njerëz në Qeverinë e sapo formuar dhe shtoi se kjo tregohet nga nxehja e ndarjeve dhe përdorimi i “retorikës helmuese” që e portretizon ekzekutivin si “anti-malazez” ose “pro-serb”.

 

 

Abazoviq deklaroi se aktualizimi i pyetjes nëse ka “njerëz të Gjukanoviqit” në qeverinë e re malazeze apo se ata që punojnë për presidentin serb Aleksandar Vuçiq, sinjalizon se “gjithçka është në rregull me ministrat e rinj”, raporton mediumi serb, B92, transmeton Gazeta Express.

 

 

Ai në mënyrë të ngjashme komentoi edhe vlerësimin se qeveria malazeze është e përbërë nga Kisha Ortodokse Serbe ose se koalicioni dhe partia e udhëhequr nga ai, (URA) janë “fituesi më i madh i zgjedhjeve”.

 

“Çdo ditë numri i njerëzve që janë të gatshëm të dëgjojnë një propagandë të tillë zvogëlohet. Këto janë hile të peshkut në tokë të thatë. Kur kapni një peshk dhe e vendosni në një anije, ai lufton për ca kohë më shumë për ajrin, për t’u kthyer në det, por pastaj vetëm mbaron në skarë”, tha Abazoviq.

Kur u pyet se si funksionon bashkëjetesa politike me presidentin Gjukanoviq, Abazoviq tha se procesi i reformës është i ngadaltë sepse autoritetet e mëparshme “bënë ligje për veten e tyre, sikur ata do të qeverisnin për 100 vjet” dhe se nuk ka pasur asnjë matje midis qeverisë dhe presidentit deri më tani.

Abazoviq vlerësoi gjithashtu se “zjarrvënia kombëtare” u përdor kudo në rajon për të fshehur interesat e akterëve politikë individualë dhe se ai këmbënguli në kontrollimin e sektorit të sigurisë sepse Serbia nuk i reformoi shërbimet e sigurisë, ushtrinë dhe policinë pas 5 tetorit.

 

“Ky është mësimi ynë nga Serbia pas 5 tetorit. Unë thjesht nuk do të doja që skenari i zi nga Serbia të përsëritej. Ne nuk duhet të lejojmë që ai skenar të përsëritet dhe që strukturat (e sigurisë) të qëndrojnë në të njëjtin nivel. (Ata) ishin një nga pikat qendrore të sistemit (Milo Gjukanoviq)”, tha Abazoviq, duke aluduar në vrasjen e kryeministrit të atëhershëm të Serbisë, Zoran Gjinxhiq.

Ai shtoi se sektori i sigurisë është “absolutisht i nevojshëm” për të çmontuar “sistemin e dikurshëm” dhe se do të ishte etike për njerëzit që nuk janë pjesë e atyre planeve të jepnin dorëheqje.

Ai shtoi se ai personalisht beson se Mali i Zi ka nevojë për versionin e tij të operacionit “Sabre”, i cili pasoi atë vrasje (të Gjinxhiqit), por se asgjë e tillë nuk duhet të kryhej.

Advertisement

“A kemi nevojë për shpatën tonë, mendoj se do të kishte shumë material këtu, por meqenëse është viti 2020 dhe ne kemi hyrë në procesin e integrimit, mund të zgjidhet në një mënyrë që nuk do të jetë revolucionare, por do të jetë ‘Ne nuk duam të gjuajmë shtriga dhe nuk do të ketë të mbrojtur’”, tha Abazoviq.

Zëvendëskryeministri i Malit të Zi gjithashtu deklaroi se vendi nuk ka ndonjë shtet me të cilin është më i lidhur sesa Serbia, dhe stoi se ai ndjehet keq që marrëdhëniet midis dy palëve kanë ardhur në një nivel të ulët dhe se Qeveria në të cilën ai merr pjesë do të duhet të “fillojë nga e para”.

“Si kombe, ne nuk do të fillojmë nga e para. Ne duam marrëdhëniet më të mira të mundshme me Serbinë. Mali i Zi është dukshëm më i vogël (se Serbia), por askush nuk duhet të vë në dyshim krenarinë dhe dinjitetin e tij. Ju e dini që kishte më shumë serbë në qeverinë e Kosovës. Unë mendoj se kombësia nuk duhet të jetë një referencë, por nëse dikush mund ta bëjë punën”, tha Abazoviq.

Ai gjithashtu tha se të dy palët “së shpejti” do të duhet të fillojnë të organizojnë vizita bilaterale dhe se në mënyrë që të fillojë rindërtimi i marrëdhënieve, Serbia duhet të dorëzojë Svetozar Maroviqin, ish-kreun e Bashkimit Shtetëror të Serbisë dhe Malit të Zi, te autoritetet malazeze.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like