A lindin me Covid-19 foshnjat që kanë pasur nënat të infektuara gjatë shtatzanisë?!

Gratë shtatzëna janë veçanërisht të ndjeshme ndaj zhvillimit të formave të rënda të Covid-19, por deri më tani përgjigja e tyre imune ndaj koronavirusit të ri SARS-CoV-2 dhe sesi virusi prek foshnjat e palindura nuk janë studiuar në detaje, sipas edicionit elektronik “Medical Express”.

Ekspertët nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Harvardit botuan një studim në Journal of the American Medical Association që ofron përgjigje në këto zona dhe thekson nevojën për të përfshirë gratë shtatzëna në programet e vaksinimit.
Studimi u krye midis 127 grave shtatzëna në tremujorin e tretë, të kujdesur për në tre spitale të Bostonit për periudhën 2 Prill – 13 Qershor 2020. 64 prej tyre ishin pozitive për SARS-CoV-2, por mjekët nuk zbuluan virusin në kordonin e kërthizës, në placentë, dhe asnjë dëshmi e transmetimit të virusit tek foshnjat e tyre të porsalindura.

Sipas shkencëtarëve, transmetimi i koronavirusit në embrion mund të bllokohet jo vetëm sepse virusi nuk është i pranishëm në gjakun e nënës, megjithëse është i pranishëm në sistemin e tyre të frymëmarrjes, por edhe sepse molekulat kryesore të përdorura nga SARS-CoV-2 për të depërtuar në qeliza ACE2 dhe enzima TMPRSS2) shpesh nuk janë të pranishme së bashku në placentë.
Shumica e grave që testojnë pozitivisht zhvillojnë antitrupa ndaj proteinave SARS-CoV-2, por transferimi i këtyre antitrupave tek foshnjat e porsalindura është dukshëm më i ulët sesa transferimi i antitrupave te viruset e gripit, për shembull.

Advertisement

Ky zbulim do të thotë që gratë shtatzëna duhet të përfshihen në grupet e vaksinimit dhe ngre pyetje në lidhje me kohën më të mirë për të vaksinuar për shëndetin e nënave dhe të porsalindurve, tha udhëheqësi i studimit Andrea Edlow, një specialist i spitalit dhe lektor në obstetrikë, gjinekologji dhe ilaçe riprodhuese në Harvard.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like