-72 gradë celsius – Turistët ‘guximtarë’ vizitojnë fshatin më të ftohtë në botë

figure>

figure>

Turistë nga e gjithë bota kanë marrë guxim në mes të temperaturave më të ulta për të vizituar vendbanimin më të ftohtë në botë.

Tërheqjet në fshatin Siberian Oymyakon përfshijnë një akullnajë nëntokësore të quajtur “shpella Chinggis Khan” dhe zhytjen në një lumë të akullt.

Me temperaturat që arrijnë minus 71 gradë Celsius nga fundi i Shtatorit dhe mbeten nën ngrirje deri në mes të Prillit, fshati në Yakutia është quajtur “Poli i Ftohtë”.

“Për ne, për europianët, është e re! Nuk ka kushte të tilla askund përveçse këtu. Sigurisht, është ekstreme, por na pëlqen”, thotë turisti francez, Dominique Maio.

Hipur në kalë është gjithashtu një moment i rëndësishëm për vizitorët, pasi kuajt mund të mbijetojnë pa strehë në ngrica të forta pasi ato kanë pallto të gjata dhe aftësinë për të kullotur në bimësi që është nën mbulesën e thellë të borës.

Por kalorësit mund të ndihmojnë që jeta e tyre të bëhet më e rehatshme në fshatin ku temperaturat mund të qëndrojnë nën zero për rreth 200 ditë.

“Ata na shpjeguan se nëse u hiqni borën atyre, atëherë ata do të jenë të ngrohtë dhe të mirë”, tha një turist.

Advertisement

Klima e ashpër e ftohtë përshkon pothuajse çdo aspekt të ekzistencës për 500 njerëzit që jetojnë në zonë.

Ngrica është një rrezik i vazhdueshëm, dhe makinat zakonisht mbahen në punë edhe kur nuk përdoren, për të parandaluar mosfunksionimin e baterive të tyre në temperatura të ulëta.

Dieta dimërore është kryesisht me bazë mishi, ndonjëherë hahet e gjallë ose e ngrirë, për shkak të pamundësisë për të rritur të korra në temperatura jashtëzakonisht të ulëta.

Fshati në postën e largët të Siberisë regjistroi një minimum prej të gjitha kohërave prej -72 gradë Celsius në 2013.

SCAN

Advertisement
Advertisement

You May Also Like