Xhaferi – Reka: Maqedonia dhe Shqipëria kontribuojnë në stabilitetin rajonal dhe shansi më real për anëtarësim në BE deri në vitin 2030, nuk duhet humbur

Estimated read time 2 min read

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë, Talat Xhaferi, ka takuar sot ambasadorin e Republikës së Shqipërisë në vend, H.E. Lumi Fatos. Në takim u përcollën urimet nga kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, për zgjedhjen e kryeministrit Xhaferi në postin presidencial në Qeveri, si dhe për zgjedhjen e Qeverisë së re.

Theksohen marrëdhëniet jashtëzakonisht të mira ndërmjet Maqedonisë dhe Shqipërisë, si shembull domethënës i marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë në rajon, të cilat janë një kontribut serioz për stabilitetin e të gjithë Ballkanit Perëndimor, e me këtë edhe të kontinentit evropian.

Maqedonia dhe Shqipëria, siç u tha, po zhvillohen me sukses në rrugën evropiane dhe meritojnë anëtarësim të plotë në Bashkimin Evropian në një proces dinamik deri në vitin 2030. Kjo, siç u vlerësua, është me rëndësi për qytetarët e të dy vendeve, por edhe për stabilitetin evropian, për shkak të kontekstit aktual gjeopolitik, prandaj nuk duhet humbur shansi më realist i deritanishëm i integrimit evropian për të dyja vendet.

Në këtë drejtim, kryeministri Xhaferi theksoi se Qeveria e re, tranzitore, e cila bazohet në koalicionin pro-evropian, vazhdon të punojë në përputhje me kursin e politikës pro-evropiane, qëllimi i së cilës është cilësia e jetës së qytetarëve. standardet evropiane. Në të njëjtën kohë, kryeministri Xhaferi posaçërisht theksoi fokusin e Qeverisë në organizimin e zgjedhjeve paqësore, të ndershme dhe demokratike, si në disa cikle zgjedhore të mëparshme.

Advertisement

Në drejtim të zhvillimit të bashkëpunimit, kryeministri Xhaferi dhe ambasadori Reka u pajtuan se ekziston një vendosmëri e përbashkët për forcimin e integrimit ekonomik rajonal, siç dëshmojnë protokollet tashmë të nënshkruara për zbatimin e kushteve për qasje të lirë në tregun e punës në Ballkanin Perëndimor. si dhe për lidhjen e ndërsjellë të skemave për identifikimin elektronik të qytetarëve të Ballkanit Perëndimor. U diskutua edhe për angazhimin për lidhjen infrastrukturore përmes korridoreve 8 dhe 10, që sjell përfitime ekonomike për të dy vendet.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like