Sofja, edhe ironi me Shkupin: Po aplikon në BE, jo në Bashkimin Sovjetik

Ministri bullgar i Mbrojtjes Krasimir Karakachanov akuzoi Maqedoninë e Veriut për sjelljen sikur Bullgaria, dhe jo vetvetja, po kandidonte për anëtarësimin në BE, “duke lëshuar vlerësime udhëzuese dhe rekomandime të BE”.

“Elita politike në Shkup nuk e ka kuptuar ende se po aplikon për BE, jo në Bashkimin Sovjetik,” tha Karakachanov, i cili një ditë më parë kritikoi ashpër qëllimin për të rihapur Qendrën Kulturore Serbe në Shkup dhe rivendosjen e gjuhës serbe si lëndë në kurrikulën shkollore në Maqedoninë Veriore.

“Ne ose mund të fillojmë një dialog të sinqertë me Maqedoninë Veriore ose të vazhdojmë diskutime të kota në 28 vitet e ardhshme, siç patën ata me Greqinë,” tha ministri. Sipas tij, Shkupi po mbështetet gabimisht në diçka që do të ndodhë në disa muaj në lidhje me fillimin e bisedimeve të pranimit me BE, të cilat Bullgaria po bllokon.

Advertisement

“Ata po besojnë në një ndryshim në konfigurimin politik në Bullgari ose në një administratë të re të SHBA ose dikush në SHBA ose BE, duke bërë presion mbi Bullgarinë për t’u tërhequr. Unë mendoj se ata po bëjnë një gabim të madh edhe një herë”, tha Karakachanov. Ai shtoi se 84 përqind e popullsisë së Bullgarisë është unanime në qëndrimin e saj ndaj Maqedonisë Veriore.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like