Kinezët kanë krijuar orën optike , sipas tyre kjo është ora më e skat

Estimated read time 3 min read

Shkencëtarët nga Kina pretendojnë se kanë krijuar një orë optike me stabilitet dhe një gabim prej më pak se një deri në pesë kuintilion. Kjo do të thotë, ora mund të zhvendoset me vetëm një sekondë (përpara ose prapa) për shtatë miliardë vitet e ardhshme.

Orët optike të prodhuara nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë i Kinës në Pekin po luajnë një rol kyç në të ardhmen që po merr formë sot, thonë të brendshëm. Dhe ekipe kërkimore nga Japonia, Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania po punojnë në zhvillimin e orëve atomike. Ora më e saktë ndonjëherë gjendet në Universitetin Amerikan të Kolorados. Kina është tani vendi i dytë në botë që demonstron matjen më të saktë të kohës, por ora e re mund të jetë më e saktë se ajo amerikane.

Shkencëtarët janë të bindur se në këtë mënyrë ndër të tjera mund të zhvillohen sisteme më të sakta të pozicionimit global (GPS).

I udhëhequr nga Pan Jianwei, ekipi i kërkimit kinez përdori atomet e stronciumit për të bërë orën e tyre optike. Studiuesit “ftuan” atomet e stronciumit në një temperaturë prej disa mikrokelvinash, më pas i bllokuan në një rrjetë njëdimensionale të krijuar duke përdorur rreze lazer të kryqëzuara. Më pas u përdor një lazer ultrastabil për të vënë atomet në lëvizje dhe për të krijuar një lëvizje të qëndrueshme dhe të saktë të orës. Studiuesit planifikojnë të përdorin elementë të tjerë natyrorë dhe kimikë, si yterbium.

Advertisement

Ekspertët thonë se nevojiten të paktën tre laboratorë për të arritur stabilitet nën një në pesë kuintilion dhe një gabim më pak se një në dy kuintilion për të përmbushur kërkesat për një orë dixhitale optike precize.

Krahasimet me orët e tjera kanë konfirmuar se ora e re është e qëndrueshme, me një “probabilitet gabimi” prej një në 4.4 kuintilion. Studiuesit thonë se kjo do të thotë se ora e tyre do të humbasë ose fitojë një sekondë çdo 7.2 miliardë vjet.

Kjo gjithashtu plotëson kriteret minimale të kërkuara për një të ardhme ku orët optike do të përdoren për matjen e saktë të kohës. Puna e studiuesve kinezë hap mënyra të reja për të testuar teoritë bazë të fizikës, si dhe për të studiuar valët gravitacionale dhe lëndën e errët.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like