Kartat e identitetit do tua sjellin në shtëpi, pasapotat në sportele

Estimated read time 4 min read

Ky pilot projekt aktualisht zbatohet vetëm në territorin e Shkupit dhe ajo që është e rëndësishme, dokumentet nuk dërgohen me postë, por policët ia sjellin qytetarit i cili ka bërë fotografi në objektet e MPB-së. Kjo nuk vlen për pasaportat dhe ato duhet të merren në sportelet e Ministrisë së Brendshme.

Nëse pas Vitit të Ri e keni fotografuar për letërnjoftim të ri apo patentë shoferi me “Severna”, prisni që në adresën e shtëpisë tuaj të vijnë policët dhe t’ju ​​dorëzojnë dokumentet e përgatitura. Qytetarët nuk kanë më nevojë të presin me orë të tëra në ambientet e MRTV-së për t’i marrë, sepse pilot-projekti i MPB-së funksionon në mënyrë perfekte, bëjnë të ditur Ministria e Plusinfo.

Ky pilot projekt aktualisht zbatohet vetëm në territorin e Shkupit dhe ajo që është e rëndësishme është që dokumentet të mos dërgohen me postë, por punonjësit e policisë t’i sjellin në shtëpinë e qytetarit. Por kjo nuk vlen për pasaportat dhe ato duhet të merren në sportelet e Ministrisë së Brendshme.

– Me qëllim të lehtësimit dhe përshpejtimit të procesit të ndryshimit të dokumenteve personale, filluam me implementimin e një pilot projekti në territorin e Shkupit për dërgimin e kartave personale të gatshme dhe patentë shoferëve në adresat e shtëpisë. Në periudhën që kemi lejuar fotografimin pa termin kemi pasur shumë denoncime, kështu që kemi vërejtur se qytetarët presin me orë të tëra në ambientet e RTVM-së për t’i marrë – na informoi zëdhënësi i MPB-së, Toni Angelovski. .

Ai për Plusinfo ka shpjeguar të gjithë procedurën se si realizohet ky pilot projekt dhe cilët qytetarë mund të presin që një punonjës policie t’u bjerë ziles.

– Procedura është shumë e thjeshtë dhe tashmë jep rezultate pozitive, ndaj punonjësit e policisë deri më tani kanë dorëzuar mbi 1000 dokumente në adresat e shtëpive. Dokumentet e fundit personale të kompletuara sillen në komisariat. Për shembull, njerëzit që kanë fotot e tyre më 10 janar mund të presin që një oficer policie të vijë dhe t’i dorëzojë ato. Duke qenë se dorëzimi do të bëhet sipas dokumenteve të bëra, do të reduktohet edhe periudha apo data kur qytetarët do të bëjnë fotot për dokumentet e reja – thotë zëdhënësi i MPB-së.

Angelovski thekson se pas mbërritjes së dokumenteve personale në stacionet policore ku jetojnë qytetarët, policët janë të obliguar që në afat prej 7 ditësh disa herë ta vizitojnë adresën e shtëpisë së personit të cilit duhet t’i dorëzohet letërnjoftimi ose patentë shoferi. Nëse gjatë asaj periudhe nuk e gjejnë në shtëpi, dokumentet kthehen në ambientet e RTVM-së.

Advertisement

Për këtë pilot projekt ka pasur reagime nga radhët e policisë, ndaj Sindikata e Policisë tha se është e paligjshme urdhërimi i punonjësve të policisë që të marrin letërnjoftimet dhe patentë shoferët në shtëpi.

– Shumë drejtues në mënyrë të paligjshme kanë lëshuar urdhra me shkrim dhe kanë detyruar punonjësit e policisë të sjellin kartat e identitetit në shtëpitë e qytetarëve. Dua të përkujtoj dhe të theksoj se kjo është në kundërshtim me Ligjin për Letërnjoftime, konkretisht nenin 13. Në atë nen shkruhet në detaje dhe bukur mënyra se si qytetarët duhet ta marrin letërnjoftimin – Orce Koceski, kryetar i Sindikata, tha për Thelmën e Policisë në Maqedoni.

Ministria e Brendshme i është përgjigjur kësaj duke thënë se i qëndrojnë vendimit për dorëzimin e kartave të gatshme dhe patentë shoferit në adresën e vendbanimit të regjistruar me projektin pilot.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme, me emrin e ri kushtetues janë lëshuar 1.083.048 karta identiteti dhe 1.255.782 pasaporta.

Detyrimi për ndryshimin e dokumenteve personale lindi nga Marrëveshja e Prespës. Afati është pesë vjet nga hyrja në fuqi e ndryshimeve kushtetuese dhe skadon për më pak se dy javë, më 12 shkurt. Pas kësaj date, dokumentet e udhëtimit nuk do të jenë të vlefshme, ndërsa kartat e identitetit do të jenë të vlefshme, por vetëm për përdorim në vend.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like