Janë nënshkruar kontratat për mbështetjen e 11 komunave për projekte infrastrukturore në fushën e kulturës

Estimated read time 5 min read

Këtë vit për këtë qëllim e kemi rritur buxhetin për 10 milionë denarë dhe synimi ynë është që këtë zë në vazhdimësi ta rrisim çdo vit.
Me gjithsej 50 milionë denarë do të përkrahen 11 komuna në vend për projekte infrastrukturore në fushën e kulturës. Mjetet janë nga Programi për shfrytëzimin e granteve kapitale për projekte investuese në njësitë e vetëqeverisjes vendore në fushën e kulturës për vitin 2024.

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska Stojçevska, e cila sot nënshkroi marrëveshjet me kryetarët e komunave, komunat e të cilëve kanë marrë mjete për këtë qëllim, theksoi se Qeveria dhe Ministria e Kulturës po dërgojnë një mesazh të qartë se nevojat e kulturës lokale njihen dhe vlerësojnë kreativitetin. përpjekjet për zhvillimin e mëtejshëm të tij.

– Këtë vit për këtë qëllim e kemi rritur buxhetin për 10 milionë denarë dhe synimi ynë është që këtë zë në vazhdimësi ta rrisim çdo vit. Ne ofrojmë ndihmë financiare konkrete me të cilën bashkërisht kontribuojmë në cilësinë e zhvillimit lokal dhe zbatimin e politikave kulturore në mënyrë të barabartë në të gjithë vendin. Komisioni ka vendosur përmes këtij programi për vitin 2024 me 50 milionë denarë të përkrahë projekte infrastrukturore në 11 komuna, tha Kostadinovska Stojçevska.

Siç informoi ai, mbështetja është menduar për ndërtimin dhe përshtatjen e objektit “Parku” në qendër kreative multifunksionale në Komunën e Manastirit, rindërtimi i qendrës multifunksionale “Diço Zografski” në Tresonçen shumëngjyrëshe në Komunën e Mavrovës dhe Rostushës. , rindërtimi dhe përshtatja e Shtëpisë së Kulturës në Komunën e Dojranit, vendosja e paneleve fotovoltaike në çatinë e Bibliotekës “Goce Dellçev” në Komunën e Velesit, ndërtimi i Shtëpisë së Kulturës në Komunën e Çashkës, rindërtimi i Muzeut. i Demir Kapisë, rindërtimi i Shtëpisë Përkujtimore të ASNOM-it në Komunën e Dellçevës, Shtëpia partizane Sandevë në komunën Çuçer Sandevë, ndërtimi i murit rrethues dhe rregullimi i Bibliotekës dhe Muzeut në Komunën e Krivogashtanit dhe Komunës së Bogdancit. do të marrë një skenë verore.

Komuna e Krushevës do të ketë mbështetje edhe për blerjen e ndriçimit për shfaqjet skenike në pronësi të përhershme.

-Këto 11 projekte janë vazhdimësi në mbështetje të zhvillimit të qëndrueshëm dhe funksional të kulturës vendase, si pjesë thelbësore e padiskutueshme e identitetit tonë kulturor. Nga aty, thelbi i granteve kapitale në qëllimin e tyre përfundimtar është të stimulojnë dhe inkurajojnë potencialin kulturor dhe krijues, diversitetin kulturor, si origjinalitet, origjinalitetin si vlerë kulturore, shtoi Kostadinovska Stojçevska.
Sipas ministrit, identiteti kulturor vendas duhet të luftojë me zgjuarsi për dukshmërinë e tij.
Duke thirrur dhe inkurajuar artistët që t’i përkushtohen zhvillimit kulturor të qytetit të tyre, bashkisë së tyre, ne si Qeveri duam t’ju kujtojmë rolin strategjik të kulturës, atë thirrje të vazhdueshme për vigjilencë krijuese dhe liri artistike. Kultura po njihet gjithnjë e më shumë si një industri që mund të sjellë përfitime të mëdha ekonomike për komunitetin lokal. Prandaj duhet të ndihmojmë së bashku. Uroj realizim të suksesshëm dhe efikas të projekteve kulturore në këto komuna, shtoi Kostadinovska Stojçevska.

Advertisement

Kryetarët e këtyre 11 komunave shprehën mirënjohjen e tyre për Ministrinë e Kulturës, pasi siç theksuan në prezantimin e tyre, në këtë mënyrë ajo bëhet mbështetëse por edhe partnere në realizimin e infrastrukturës së turizmit kulturor të komunave.

Kryetari i Komunës së Dojranit, Ango Andov, duke shpjeguar projektin sot para nënshkrimit të kontratës në Qeveri, theksoi se më në fund pas 30 vitesh do të rindërtojnë një objekt të vjetër, i cili ishte i braktisur dhe nuk ishte në funksion, dhe pikërisht kjo. , siç tregoi ai, ishte një nga kërkesat më të mëdha të popullatës vendase. Ai sqaroi se Shtëpia e Kulturës do të përshtatet në Qendër Kulturore Rinore.

Kryetari i Komunës së Krivogastanit, Nikolçe Miskoski, për projektin “ndërtimi i murit të rrethojës dhe rregullimi i katit përdhes të Bibliotekës dhe Muzeut”, para nënshkrimit të kontratës, tha se në objekt do të vendoset ngrohje dhe ftohje, dhe oborri, i cili aktualisht është një sipërfaqe toke, do të rregullohet në katin përdhes me pllaka behaton, si dhe do të vendoset rrethoja rreth vetë objektit.

Kryetari i Komunës së Demir Kapisë, Llazar Petrov ka treguar se projekti për rindërtimin e Muzeut në këtë komunë do të kontribuojë jo vetëm në renovimin dhe modernizimin e objektit, por do të krijojë hapësirë ​​për kreativitet dhe integrim kulturor.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like