Greqia do të insistojë në respektimin e afateve për pasaportat dhe targat

Estimated read time 2 min read

Marrëveshja e Prespës është një marrëveshje ndërkombëtare, ka fuqinë e të gjitha dispozitave ligjore dhe nuk mund të ndryshohet në mënyrë të njëanshme nga asnjëra palë, tha ministri i Jashtëm i Greqisë, Giorgos Gerapetritis, të dy në intervistën e mbrëmshme për televizionin grek “Antena”. dhe korrespondenti i MPB-së nga Athina njoftoi paradite nga Kuvendi, duke iu përgjigjur një pyetjeje parlamentare.
Kreu i diplomacisë greke vuri në dukje se Demokracia e Re me kohë doli me qëndrime për Marrëveshjen e Prespës për pikat që i konsideronin problematike, por theksoi se tani ajo nuk mund të modifikohet dhe Greqia ndjek respektimin e vazhdueshëm dhe rigoroz.
Unë vazhdimisht e kam theksuar se Marrëveshja e Prespës është një marrëveshje ndërkombëtare. Ajo u votua nga Parlamenti grek dhe siç kërkohet nga Kushtetuta, kjo Marrëveshje ka përparësi ndaj çdo dispozite tjetër ligjore, që do të thotë se nuk mund të ndryshohet në mënyrë të njëanshme nga asnjëra palë. Demokracia e Re prezantoi me shpejtësi qëndrimet e saj për ato pika që ishin problematike në Marrëveshjen e Prespës. Ai menjëherë theksoi se do të ketë probleme edhe në zbatim. Sot ne jemi të detyruar me kushtetutë ta zbatojmë këtë Marrëveshje dhe ndryshimi i njëanshëm nuk është i mundur. Por ajo që ne duhet të bëjmë dhe po bën Greqia është të ndjekim respektimin e vazhdueshëm dhe të rreptë – theksoi Gerapetritis nga Kuvendi, duke iu përgjigjur një pyetjeje parlamentare.
Lidhur me detyrimin për ndryshimin e pasaportave dhe targave të automjeteve deri më 12 shkurt, kreu i diplomacisë greke tregoi se ka dispozita dhe afate të qarta që duhen respektuar.
Ai shtoi se Ministria e Punëve të Jashtme do të jetë e rreptë në lidhje me dispozitat e Marrëveshjes së Prespës dhe Greqia do të insistojë në respektimin me besnikëri të detyrimeve që rrjedhin.
Për tre memorandumet me Maqedoninë që ende nuk janë miratuar për ratifikim në Kuvendin e Greqisë, Gerapetritis tha se ato “varen absolutisht nga respektimi me besnikëri dhe rigorozitet i dispozitave të Marrëveshjes së Prespës”.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

You May Also Like