Breaking News :

nothing found
26-06-2022

Doni të jeni të lumtur, mësoni të heshtni

Advertisement

Sa gjëra, njerëz ose mundësi humbin duke besuar se ne mund të dalim fitues nga diskutimet në vend të heshtjes. Sa mundësi për të qenë të lumtur ne shohim të zbehen. Po, sepse një nga sekretet për të kuptuar mirëqenien dhe qetësinë e shpirtit kultivohet me heshtje, duke shmangur diskutimet e padobishme. Duke shmangur zbulimin e shumë gjërave për veten.

“Heshtja është mirësia e universit”

Kështu shkruan Abdelmajid Benjelloun, një poet dhe shkrimtar maroken që ka përjetuar gjendjen e të qenit i lumtur për hapësirat e hapura dhe të heshtura të Atlasit. Në realitet, jetojmë në një botë që nuk e çmon heshtjen dhe në të vërtetë na inkurajon të flasim më shumë dhe më fortë se të tjerët. Në të vërtetë, duket se nëse nuk arrin të shkëlqesh duke thënë dhe detajet më të vogla, duke prekur mbi bashkëbiseduesit, nuk ndihesh mirë. Sepse, shpesh, të thuash gjithçka nuk tërheq vëmendjen dhe vetëm të largon nga të qenit i lumtur dhe të bën të përjetosh një frustrim të madh.

Arsimi fillon me veten

Plutarku argumentoi se natyra krijon një mënyrë të drejtë që të gjithë të gjejnë gëzim dhe të jenë të lumtur. Në fakt ai tha se na jep dy veshë dhe një gjuhë! Një shaka e përsosur për të reflektuar në këtë aspekt.

Në realitet, ajo që ndodh në të gjitha fushat e jetës së përditshme është e kundërta. Ne nuk dëgjojmë dhe gjithmonë flasim, duke thënë shpesh gjëra të papërshtatshme! Harrojmë se parimet e edukimit dhe sensit të përbashkët na ftojnë për të kundërtën, vetëm për të qenë të lumtur dhe të kemi qetësi më të madhe. Dhe meqenëse nuk mund të presim të pyesim për atë që nuk mund t’i japim, është e drejtë që reflektimi i parë të fillojë me vetveten.

Vlera e të mos folurit shumë

Praktikimi i heshtjes dhe mosnjohja e shumë gjërave nuk do të thotë thjesht një qetësi më e madhe, por gjithashtu shmang rënien në viktimë të zilisë dhe xhelozisë. Ndërkohë që gjithnjë e më shumë njerëz shfaqin interes, ose stimulojnë biseda, me qëllimin e vetëm të përdorimit të informacionit për të bërë dëm.

Në të vërtetë, gjithnjë e më shpesh ne e gjejmë veten të përfshirë në thashetheme dhe të vërteta të rreme që kanë të vetmin qëllim të largimit të lumturisë dhe mirëqenies nga të tjerët. Kjo është arsyeja pse të qenit i lumtur kalon përmes heshtjes dhe aftësisë për të kontrolluar atë që ka për të thënë, veçanërisht ndaj njerëzve të panjohur.

Dhe duke pasur parasysh se besimi dhe nderimi janë vlera që fitohen me kalimin e kohës, është mirë të mësosh se si të japësh konfidenca dhe sekrete të vogla, për të mos u zhgënjyer.

Advertisement

Read Previous

Shkencëtarja 15-vjeçare, fëmija i vitit

Read Next

Pagjumësia ndikon keq në jetën e njeriut

%d bloggers like this: