Ahmeti: Vetëvendosje të deklarohet nëse është e përfshirë në zgjedhje

Estimated read time 5 min read

Të gjithë liderët e partive kryesore të shqiptarëve ishin dje në Prishtinë: Ali Ahmeti ishte mysafir në shërbimin publik RTK, dhe tre liderët e opozitës Bashkimi Evropian për Ndryshim – Izet Mejiti, Afrim Gashi dhe Bilal Kasami, si dhe Kryetari i Aleancës për Shqiptarët, Arben Taravari, ka qenë në një takim me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti. Në takim ata shprehën propozimin e tyre për kryetar të RSM-së, i cili duhet të jetë nga radhët e shqiptarëve. Një foto dhe njoftim për takimin, në të cilin ka marrë pjesë edhe këshilltari i Kurtit për Maqedoninë e Veriut, Bekim Qoku, është publikuar në faqen e Qeverisë së Kosovës. Siç u tha, u diskutua për situatën në rajonin e Ballkanit, fqinjësinë e mirë dhe perspektivën e partneritetit ndërmjet Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut, situatën sociale dhe ekonomike të komunitetit shqiptar në Maqedoni, nevojën për demokraci dhe stabilitet dhe përmirësimin e marrëdhënieve. mes komuniteteve etnike, diçka për të cilën vetë Kosova është shembull, por edhe e promovon dhe e përkrah

“Katër liderët shprehën propozimin e tyre për një president të Maqedonisë së Veriut, i cili do të mishërojë bashkëjetesën mes grupeve etnike dhe do të garantojë rrugën evropiane të Maqedonisë së Veriut, një president që këtë herë duhet të vijë nga radhët e shqiptarëve”, thuhet në njoftim.

Lajmi se Arben Taravari është në të njëjtën tavolinë me GJED-në opozitare me kryeministrin e Kosovës dhe se në Prishtinë mund të planifikohet forcimi i frontit të opozitës me Aleancën për Shqiptarët, e riktheu në skenë çështjen e rolit. Vetëvendosje e udhëhequr nga Kurti në zgjedhjet në Maqedoni. Kryetari i Lëvizjes Demokratike, Izet Majiti, i cili vitin e kaluar e shpalli Vetëvendosjen si “partneri i katërt në GJED-në opozitare”, ka shpjeguar në disa raste se Vetëvendosje nuk është parti e regjistruar në RSM dhe “de jure” nuk mund të jetë. pjesëmarrës në zgjedhje, por “de facto” do të marrë pjesë përmes kuadrove partiake që janë edhe qytetarë maqedonas, si p.sh. këshilltari i Kurtit, Bekim Qoku.

Lideri i BDI-së, Ali Ahmeti i ka trajtuar këto aspekte në emisionin “RTK Prime”, ku ka komentuar takimin e djeshëm te Kurti si dhe përfshirjen e Vetëvendosjes në zgjedhjet e 8 majit. Sipas Ahmetit, nëse Lëvizja Vetëvendosje e Kurtit planifikon të marrë pjesë në zgjedhjet e RSM-së, këtë duhet ta thotë hapur.

“Ajo që tha Mejiti nuk përputhet me deklaratën e Kurtit në Shkup, i cili tha se Lëvizja Vetëvendosje nuk po merr pjesë në këto zgjedhje. Nëse ka një strategji për të kamufluar gjërat, nuk është mirë, t’i themi gjërat hapur”, tha Ahmeti.

I pyetur nëse përfshirja “de fakto” e Vetëvendosjes në zgjedhjet në Maqedoninë e Veriut do të ndikojë në rezultatet zgjedhore, Ahmeti tha se nuk mund të ndikojë në rezultat, sepse elektorati shqiptar në Maqedoni është mjaft i përcaktuar. Ai ka deklaruar se BDI ka qenë fituese e zgjedhjeve edhe para mbajtjes së tyre dhe se këtë e kanë ditur edhe opozita maqedonase edhe ajo shqiptare. Por ai vuri në dukje edhe dëmin e copëtimit të votave të shqiptarëve.

Advertisement

“Shqiptarët në Maqedoninë e Veriut nuk kanë nevojë për 3, 4, 5, 6 apo 7 parti, sepse sa më shumë parti të ketë, atëherë shqiptarët do të jenë më pak të rëndësishëm”, thekson Ahmeti.
Duke folur për takimin e djeshëm në Kurti, Izet Majiti në një intervistë për lajmet qendrore të RTK-së, ka konfirmuar pjesëmarrjen e Vetëvendosjes në zgjedhjet e RSM-së përmes pjesëmarrjes personale.

“Sa i përket Lëvizjes Vetëvendosje, ajo nuk është e regjistruar në Maqedoninë e Veriut dhe de jure nuk funksionon, por do të kemi një listë të përbashkët të deputetëve brenda Bashkimit Evropian për Ndryshim .
Vetëvendosje është pjesë e GJED. Jemi duke punuar në platformën për zgjedhjet e ardhshme parlamentare, ku marrin pjesë edhe ekspertë të Vetëvendosjes si Arbr Zajmi, Elvis Hoxha dhe Bekim Qoku. Tashmë jemi të sinkronizuar për ndërtimin e platformës, për listat dhe për fushatën e përbashkët”, tha Mejiti.

Sipas tij, shumica dërrmuese e shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut janë të pakënaqur me subjektin që është në qeveri për më shumë se 20 vjet. Më parë ka munguar konsolidimi dhe bashkimi i opozitës, por tani fronti opozitar përbëhet nga katër subjekte politike. A do t’i bashkohet partneri i pestë pas takimit te Kurti?

Aleanca për Shqiptarët nuk ka vendosur zyrtarisht se si do të marrë pjesë në zgjedhje – në mënyrë të pavarur, me frontin opozitar apo me BDI. Mejiti në disa raste ka theksuar se “performanca e pavarur” e partive individuale të shqiptarëve praktikisht nënkupton një vendim “për BDI-në”. Për momentin, Aleanca për Shqiptarët dominohet formalisht nga pikëpamjet për performancën e pavarur, pasi zgjedhja e një qëndrimi në dukje neutrale, por nuk është marrë një vendim përfundimtar. Është e sigurt se në AA janë dy krahë, njëri prej të cilëve është i interesuar për bashkëpunim me BDI-në dhe tjetri në bashkëpunim me opozitën. Më herët mediat në gjuhën shqipe kanë raportuar se emri i Taravarit është përmendur si kandidat presidencial i opozitës, pra si çifti i pestë.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like