Breaking News :

nothing found
28-09-2023

Pse Berna është kryeqytet i Zvicrës

Advertisement

Është më i vogël dhe më pak kozmopolit se Cyrihu dhe Gjeneva. Pra, si përfundoi Berna – e quajtur edhe Bernë – qendra politike e Zvicrës?Mund të jetë një çështje semantike, por në mënyrë rigoroze, Zvicra nuk ka një “kryeqytet” si të tillë. Titulli zyrtar i Bernës është “qyteti federal” dhe jo “kryeqyteti”, megjithëse për të gjitha qëllimet, ai është një dhe i njëjti, përcjell albinfo.ch.Pra, si u bë Berna, në vend të zgjedhjeve më logjike si Cyrihu apo Gjeneva, qyteti federal?Në fakt, përpara se Berna të bëhej selia e qeverisë në vitin 1848, ky rol rrotullohej midis disa qyteteve – shumë si roli i presidentit të vendit ndër shtatë anëtarët e Këshillit Federal.“Në Republikën e sapolindur Helvetike, nderi shkoi në Aarau në 1798 – për katër muaj”, sipas një artikulli të Muzeut Kombëtar Zviceran.Por “shpejt u bë e qartë se nuk kishte hapësirë ​​të mjaftueshme në qytetin e vogël dhe kryeqyteti u zhvendos në Lucern”.Më pas, titulli iu kalua Lozanës, pasuar nga Fribourg, Solothurn, Bazel, Bernë, Cyrih dhe përsëri në Lucern. “Nga viti 1815, ky numër u reduktua vetëm në Bernë, Cyrih dhe Lucern, për dy vjet secili”, tregojnë të dhënat e muzeut, përcjell tutje albinfo.ch.Kur parlamenti i sapozgjedhur u mblodh për herë të parë më 6 nëntor 1848, shteti federal i sapolindur ende nuk kishte kapital. Disa qytete konkurruan për titullin, duke përfshirë Zofingenin, një qytet i vogël në kantonin e Aargau.Cyrihu dhe Lucerni ishin gjithashtu në garë (Gjeneva nuk ishte kurrë), por deputetët vendosën që selia e qeverisë së vendit të mos vendoset në një qytet të madh. Në fund, Berna mori 79 vota, Cyrihu 38 dhe Lucerni 9.

Megjithatë, jo të gjithë ishin të kënaqur me këtë zgjedhje, përcjell tutje albinfo.ch.Shumë nga qytetarët e Bernës e panë këtë zhvillim më shumë si një barrë sesa një nder. Qyteti i vogël nuk kishte asnjë infrastrukturë, i mungonin vendet e përshtatshme për të vendosur qeverinë. Ajo duhej të merrte para hua dhe të vendoste një taksë të jashtëzakonshme për të ndërtuar Pallatin Federal për të vendosur parlamentin dhe Këshillin Federal.Dhe kështu Berna (dhe jo Zofingeni) u bë kryeqyteti i Zvicrës.

Kutu janë disa fakte interesante për Bernën:Qyteti u themelua në vitin 1191, saktësisht 100 vjet para se të krijohej Konfederata Zvicerane. Qyteti i tij i vjetër u emërua një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1983.

Me një popullsi prej rreth 130,000 njerëz (dhe disa arinj që jetojnë në Bärengraben e famshme), Berna është qyteti i katërt më i madh i Zvicrës, pas Cyrihut, Gjenevës dhe Bazelit.

Si selia e qeverisë, Berna (si qytet dhe kantoni) është dygjuhësh gjermanisht/frëngjisht.

Emri Bern thuhet se është një formë e “ariut” (Bär në gjermanisht), një kafshë heraldike që është bërë simboli i qytetit.

Përveç të qenit selia e qeverisë federale dhe të gjitha zyrave të saj, Berna është gjithashtu selia e sindikatave ndërkombëtare të postës, telegrafit, hekurudhave dhe të drejtave të autorit.

Pikërisht kur ai jetoi në Bernë midis viteve 1903 dhe 1905, Albert Ajnshtajni zhvilloi teorinë e tij të relativitetit, më e njohur për formulën e saj E = mc2. Shtëpia e tij, e vendosur në Kramgasse 49, tani është një muze.

Advertisement

Read Previous

Është sekueshtruar një autobus me dokumente të falsifikuara, ishte nisur nga Shkupi për në Stamboll

Read Next

Gold AG: Lutuni Zotit në rehati, nëse dëshiron që ai të përgjigjet kur të jesh në vështirësi